Attackerad av vänsterextremister fyra gånger

14 april, 2014

Fotografen Roger Sahlström (bilden) som arbetar för antimuslimska Dispatch International har attackerats av vänsterextremister fyra gånger under sitt arbete med att bevaka demonstrationer. Han frågar sig nu hur han ska kunna göra sitt jobb.

Dispatch International är en kontroversiell tidning med koppling till Tryckfrihetssällskapet, som är invandringskritiskt och ofta beskrivs som främlingsfientlig och islamofobisk. Tidningen som kommer ut på svenska, danska och engelska digitalt avhandlar i huvudsak frågor om islam, mångkulturalism, feminism och medier samt sådant som anses "politiskt inkorrekt".

Tidningens inriktning har lett till att medarbetarna har blivit måltavlor för vänsterextremister. Förra året berättade Journalisten hur Dispatch Internationals svenska chefredaktör Ingrid Carlqvist blev attackerad under en demonstration i Lund.

Fotografen Roger Sahlström tvingades avstå från att bevaka den antirasistiska demonstrationen i Malmö som hölls i mars efter att fyra personer knivskurits av nazister.

– Båda mina chefredaktörer stoppade mig, och även polisen ville att jag inte skulle visa mig där. ”De slår ihjäl dig om du visar dig”, sade polisen jag pratade med, berättar Roger Sahlström för Journalisten.

– Varje gång jag bevakar en demonstration där det finns vänsterextremister blir jag attackerad verbalt och med hot. När Jimmie Åkesson besökte sjukhuset i Malmö förra veckan stod det vänsterextremister och skrek åt mig och Ingrid Carlqvist att vi var äckliga, att vi skulle dödas, att vi skulle slängas över bron och så vidare. Det stod journalister bredvid oss och ingen sa ett ord. Flera av dem är gamla kolleger till Ingrid Carlqvist, ändå låtsades ingen om den obehagliga situationen. Polisen gjorde ingenting, säger Roger Sahlström.

En av demonstranterna gick fram till Roger Sahlström och kallade honom ”jävla nazistsvin” och vände sig sedan till polisen för att få Roger Sahlström bortkörd från platsen.

– En av poliserna kommer sedan fram till mig och förklarar att jag måste avlägsna mig.

Vad tycker du om det?
– Det är förjävligt att vänsterextremister ska få bestämma vilka journalister som ska få bevaka en demonstration. Polisen ska skydda mig.

Han tog en taxi från platsen eftersom han inte kände sig trygg då polisen inte ansåg att de kunde skydda honom.

– Jag har blivit utsatt för glåpord och hot på alla de senaste fyra demonstrationer jag har bevakat där det funnits vänsterextremister närvarande. Jag känner mig helt utlämnad eftersom polisen inte agerar.

Dispatch International är ju en minst sagt kontroversiell tidning – vad är det du tycker är bra med den?
– Att den är obekväm. Journalister ska vara obekväma och yttrandefriheten innebär att vi ska kunna diskutera saker som är känsliga. Hela samhället mår bra av att ha en debatt om bland annat invandringspolitiken.

Du utmålas ofta som rasist eller invandringsfientlig eller islamofob…
– Jo, det är ju så de vill måla ut mig och jag vet att jag har ”dåligt rykte” på sociala medier. Men jag är inte rasist eller invandringsfientlig eller islamofob. Min syster är muslim.

– Själv är jag ateist, och kritisk till alla religioner om de får för stort inflytande på vårt sekulära samhälle. Men jag har respekt för religioner och för religiösa människor, jag tycker att religionsfrihet är viktigt och jag tycker att vi ska hjälpa alla som hamnar i utanförskap. Men framför allt vill jag att vi ska kunna diskutera viktiga frågor som till exempel invandringspolitiken på ett öppet sätt, och att det ska vara möjligt att granska invandringspolitiken journalistiskt utan att bli attackerad eller kallad Sverigedemokrat, nazist eller rasist.

Vilka reaktioner tror du att den här artikeln kommer att få när den publiceras?
– Jag kommer att få höra att vi försöker göra oss till offer.

Och vad har du att säga till de som anser det?
– Trams. Väx upp och kom in i verkligheten.

 

Tillägg: Läs även chefredaktör Helena Gierttas inlägg om kritiken mot denna artikel på Journalistens redaktionsblogg.

Kommentarer

Det finns 69 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Patrik mån, 2014-04-14 16:29
Pinsam artikel! Hört talas om källkritik?
Inlagt av Joppe mån, 2014-04-14 16:47
Hallå, vänta ett ögonblick. Att journalister hotas eller värre är verkligen inte OK men har ni kollat vad denne Roger ägnar sig åt själv? Brottsregister tex.?
Inlagt av Bengt Eriksson mån, 2014-04-14 17:13
Finns det källa till följande uppgifter: "Fotografen Roger Sahlström (bilden) som arbetar för Dispatch International har attackerats av vänsterextremister fyra gånger under sitt arbete med att bevaka demonstrationer." Och kommer de "fakta" som redovisas i citaten enbart från den citerade eller kan det sagda vidimeras av någon annan? Plus - vad betyder denna beskrivning av DI: "som är invandringskritisk och ofta beskrivs som främlingsfientlig och islamofobisk." Det är ju dina ord = ditt "facit" för vad DI egentligen är? M m.
Inlagt av Åsa Ohlsson mån, 2014-04-14 17:30
I detta fall känner jag mig också lite frågande till vilka källor ni haft. Förutom den intervjuade själv.
Inlagt av Jorge Londoño mån, 2014-04-14 17:44
Så jävla töntigt. Varför ger ni plats åt dessa rasister?
Inlagt av annna mån, 2014-04-14 17:51
Men Säpo säger att det är den omstörtande vänsterextremismen som är farligast. De har väl rätt då.
Inlagt av Henrik mån, 2014-04-14 17:54
Källkritik, javisst! När jag besökte en möte utlyst av Tryckfrihetsföreningen med Geert Wilders bla. som talare var det ägg och div hot/smädelser som ven genom luften på samtliga som ville komma in och lyssna.. Det pågår en hemsk nedmontering av demokrati och yttrandefrihet i detta land.
Inlagt av Besviken mån, 2014-04-14 17:54
Pinsamt Journalisten. Läge att totalpudla.
Inlagt av Charlie mån, 2014-04-14 18:07
Det är väl fullständigt oväsentligt vilken tidning Sahlström arbetar för eller vad hans bakgrund är. Fakta är att han är en journalist som bevakar en demonstration och som sådan ska han vara fredad från attacker och polisen, som är demokratins förlängda arm, borde naturligtvis göra allt de kan för att bereda Sahlström hans demokratiska rättigheter!
Inlagt av Mats mån, 2014-04-14 18:08
Jag hoppas verkligen ingen av de som kommenterar ovan själva är journalister, för då är journalistiken i större fara än vad jag trodde.

Sidor

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies