Gå direkt till textinnehållet

Åtta kvinnliga journalister fängslade och kidnappade

Två kvinnliga journalister hålls som gisslan och sex sitter fängslade. Det visar uppgifter som Reportrar utan gränser sammanställt inför internationella kvinnodagen.

Två kvinnliga journalister hålls som gisslan och sex sitter fängslade. Det visar uppgifter som Reportrar utan gränser sammanställt inför internationella kvinnodagen.

Reportrar utan gränser kräver att Jill Carroll och Rim Zeid, som hålls som gisslan i Irak, och sex andra kvinnliga journalister som sitter fängslade i Kuba, Etiopien, Iran, Maldiverna, Nepal och Rwanda friges.

Den amerikanska journalisten Jill Carroll, som bland annat jobbar för Christian Science Monitor, kidnappades i Bagdad den 7 januari i år. Den 1 februari fördes Rim Zeid och hennes kollega Marwan Khazaal, som båda jobbar för al-Sumariya TV, bort av okända män efter att de hade lämnat en presskonferens i Bagdad.

Sedan kriget i Irak startade i mars 2003 har åtta kvinnliga journalister kidnappats. En av dem,Raeda Wazzan, dödades av sina kidnappare i februari 2005.

Av de 24 journalister som sitter fängslade i Kuba är en kvinna: Lamasiel Gutiérrez Romero. Hon fängslades i oktober förra året och dömdes till husarrest i sex månader för civil olydnad

Frezer Negash, som är korrespondenten för den amerikanska sajten Ethiopian Review sitter fängslad sedan den 17 januari 2006. Inga anklagelser har riktats mot henne.

Elham Afrotan, journalisten på tidningen Tamadone Hormozgan, sitter inspärrad i Evin-fängelset i Teheran sedan den 23 januari 2006. Hon och sex andra arresterades efter att tidningen publicerat en satirisk artikel om ayatollah Khomeini.

I turistparadiset Maldiverna dömdes Jennifer Latheef, reporter och fotograf på tidningen Minivan, till tio års fängelse för ”terroristverksamhet”. Hon släpptes i december för att få vård för sina skador orsakad av polisbrutalitet.

I Nepal hålls Bhawana Prasain, som jobbar på Majdur Aawaj, fängslad sedan den 9 februari i år. Enligt hennes själv tvingade polisen fram ett erkännande att hon tillhör maoistgerillan genom att misshandla henne.

I Rwanda har Tatiana Mukakibibi suttit fängslad sedan oktober 1996. Hon var programledare för Radio Rwanda. Efter folkmordet arbetade hon tillsammans med prästen André Sibomana, tidigare chefredaktör för kanalen Kinyamateka och vinnare av Reportrar utan gränsers pris Fondation de France press. Kinyamateka sände uppgifter om att tutsier gjorde sig skyldiga till repressalier efter folkmordet i april 1994. För detta dömdes hon. Sedan dess har anklagelserna mot henne ändrats.

pj@journalisten.se

Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler
Fler avsnitt