Gå direkt till textinnehållet

Årets groda vanns av Alltomkungligt.se

Nu är det avgjort! Det blev sajten Allt om kungligt som tog hem Årets groda 2020. Sajten fick 33 procent av läsarnas röster för rubrikgrodan om prins Oscars härliga herdestund i fårhagen.

Redaktionen ska fira med Pommac och prinsesstårta, mejlar chefredaktör Daniel Nyhlén. Han tycker att det var lite kul med vinsten.

Hur känns det att få utmärkelsen?
– Grodor är fina små varelser även om de kan låta alarmistiska ibland.

Vad tycker du om själva grodan?
– Självfallet var redaktionen varse om den gängse betydelsen av ”herdestund” även om det också kan betyda ”öm scen”, vilket var just det som bilden på den lille prinsen och fåret illustrerade när den unge kungligheten lekte fåraherde. Vi ändrade dock i rubriken kring prins Oscar då många besökare tyvärr inte förstod den semantiska leken som jag fortfarande kan tycka var briljant.

Hur länge låg grodan ute på sajten?
– Vi fick en hel del mejl och den låg väl uppe i några timmar innan jag tog beslutet att ändra rubben. Prins-artikeln blev lite av Allt om Kungligts genombrott i övriga svenska medier. Vi omnämndes bland annat i flera rikstidningar och i P1s Spanarna. Det blev också en väldig sociala medier-snurr på just den artikeln, skriver Daniel Nyhlén i mejlet.

Det var inte alla Journalistens läsare som tyckte att rubriken skulle räknas som en groda, utan som främst trodde att rubriksättaren inte kände till den vanligaste betydelsen av ordet ”herdestund”, och tyckte synd om hen. Norstedts svenska ordbok förklarar ordet med ”stund av intim samvaro mellan två älskande” och letar man synonymer i Bonniers synonymordbok finner man förslagen ”kärleksstund, älskogsstund, intim samvaro”.

På andra plats i tävlingen kom Expressen med rubriken ”Orimligt att alla lärare ska ha sex”. Den fick 53 röster färre än Alltomkungligt.se. På tredje plats kom Aftonbladet.se som under fjolåret hade den heta nyheten ”Just nu: Just nu: Papegoja rymde papegoja rymde – Räddningsinsats Räddningsinsats”.

Totalt röstade 513 läsare på Årets groda.

Fler videos
Fler avsnitt