Gå direkt till textinnehållet

Arbetsplatsbyte Ett hopp ut i det okända

Har du fastnat i gamla rutiner? Känns det som om du skrivit om samma sak många, många gånger?Då kan du göra som Jan-Erik Göransson och Agneta Petterson; byta jobb med en kollega.

Har du fastnat i gamla rutiner? Känns det som om du skrivit om samma sak många, många gånger?

Då kan du göra som Jan-Erik Göransson och Agneta Petterson; byta jobb med en kollega.

Jan-Erik ”Lillen” Göransson, reporter på SKTF-tidningen, och Agneta Petterson, reporter på Lärarnas Tidning, tog chansen när erbjudandet om arbetsplatsbyte kom. Ingen annan på deras arbetsplatser var intresserad.

Tanken med arbetsbyte väcktes för flera år sedan när TCO-tidningarnas chefredaktörer träffades över en lunch. Men när idén presenterades på några av redaktionerna blev responsen dålig. Det blev inte något samarbete över redaktionsgränserna.

Idén föll i glömska ända tills nu, då chefredaktörerna tog upp tråden igen.

Från början var det tänkt att Jan-Erik och Agneta skulle jobba på varandras arbetsplatser under sju veckor. Men Jan-Erik fick ett språkstipendium av Journalistförbundet och reste till Frankrike. För hans del blev det fem veckor på Lärarnas Tidning. Agneta stannar sex veckor på SKTF-tidningen.

Vi har stämt träff på Pressklubben. Jan-Erik kommer direkt från en presskonferens på Högskoleverket. Agneta har varit på en konferens i Folkets hus. De har mycket att prata om och börjar genast utbyta erfarenheter om sina jobb.

Jan-Erik Göransson har arbetat på SKTF-tidningen i tre och ett halvt år. Han tycker inte att jobbet på Lärarnas Tidning skiljer sig så mycket från vardagen på SKTF-tidningen.

– Båda är fjortondagarstidningar så det är samma tempo. Jag har fått jobba i nyhetsgruppen på LT så det har blivit rätt raka jobb.

Han har dock hunnit reta upp Lärarförbundet med flera av de jobb han gjort. Att han skrev om några personer som hoppat av Lärarförbundet var till exempel inte så populärt i Lärarnas hus.

– Det är lägre i tak på Lärarförbundet än på SKTF, konstaterar han.

Han har också noterat att report-rarna skriver längre artiklar på Lärarnas Tidning än vad han är van vid.

Lärarförbundet har en hel tidningsavdelning i huset på Stora Essingen. Där produceras tretton tidningar och det tycker Jan-Erik är positivt. Redaktionen känns mycket större och det finns många kolleger att prata med.

Agneta Petterson har jobbat på Lärarnas Tidning sedan starten 1990. Hon ville byta arbetsplats till en tidning som hade en allmän inriktning och som låg inne i centrala Stockholm. Det blev SKTF-tidningen.

– Det är kul att se hur andra arbetar och utbyta erfarenheter. Tvärtemot vad man kanske tror så skiljer sig rutiner och sätt att jobba åt väldigt mycket.

Agneta har bland annat skrivit om SKTF-medlemmar som sadlat om och om en kurs som hjälper medlemmar att förbereda sig för pensioneringen. Hon har också gjort ett större jobb om livsstilens betydelse för hälsan.

– Det är frustrerande att man saknar kontakter och en bas att stå på i början. Det är svårt att vara aktiv och komma med egna idéer när man stannar så kort tid.

Hon tror att just det kan skrämma många att våga ta steget och byta arbetsplats. Det är ett hopp ut i det okända.

– Samtidigt är det ett bra sätt att få nya erfarenheter. Om man inte är purung kan det vara svårt att få ett nytt jobb.

Hon tror också att det kan vara berikande för respektive redaktion att få lite förnyelse.

Jan-Erik upptäckte snabbt att det är mer ordning och reda på Lärarnas Tidning än på SKTF-tidningen. Agneta Petterson håller med men säger att det är slutresultatet som räknas.

Jan-Erik hade gärna stannat längre på Lärarnas Tidning. Minst tre månader behövs nog för att hinna göra uppföljningar på de egna jobben och komma in ordentligt på den nya arbetsplatsen, tror han.

Också Agneta Petterson säger att det tar tid att komma in i nya rutiner och lära känna folk.

– Samtidigt är jag nöjd med de här veckorna. De har gett mig tillräckligt mycket.

Det är inte heller så lätt att hitta en period som passar båda redaktionerna och medarbetarna. Agneta och Jan-Erik försökte pussla ihop tiderna under nästan ett år innan bytet blev av.

Båda rekommenderar andra att testa arbetsplatsbyte. Jan-Erik har arbetat både på tidning och med radio/TV och tycker att det skulle vara nyttigt för många journalister att någon gång byta medium.

– Det är inte så märkvärdigt. I grunden är jobbet detsamma. Det är bara tekniken som skiljer sig åt men den kan man alltid lära sig.

Arbetsplatsbyte

En del praktiska saker måste arbetsgivarna komma överens om innan arbetsbytet kan ske.

Agneta Petterson och Jan-Erik Göransson behöll sina löner och förmåner från sin ordinarie arbetsplats under bytestiden. Vid sjukdom anmäldes detta till ordinarie arbetsplats.

Arbetsgivarna var också överens om att eventuella övriga kostnader skulle ordinarie tidning stå för.

Organiserade arbetsplatsbyten sker också på Sveriges Televisions Aktuellt och Dagens Nyheter.

Fler avsnitt