AP ber sparkad journalist om ursäkt – efter 67 år

4 maj, 2012

Associated Press ber om ursäkt för hur man behandlade sin korrespondent Edward Kennedy 1945. Kennedy var först med nyheten att Tyskland hade kapitulerat i andra världskriget, och för det scoopet valde AP att sparka honom.

Det skriver The Guardian. APs korrespondent Edward Kennedy bröt mot den militära censuren och rapporterade hem till redaktionen om den tyska kapitulationen den 7 maj 1945, en dag före alla konkurrenter.

17 journalister hade fått informationen om kapitulationen och alla hade, enligt uppgift, svurit att hålla på embargot i ett dygn så att Sovjet skulle hinna med att en andra kapitulationsceremoni i Berlin innan nyheten spreds över världen. Bara en valde att bryta mot embargot – Edward Kennedy.

AP valde att sparka Edward Kennedy för tilltaget.

Sextiosju år senare ber nu AP om ursäkt för behandlingen av Edward Kennedy.

”Det var en fruktansvärd dag för AP. Det hanterades på sämsta möjliga sätt. När kriget väl var över kan man inte undanhålla sådan information. Världen behövde få veta”, säger APs VD Tom Curley till The Guardian.

Edward Kennedy dog i en bilolycka 1963. Hans dotter Julia Kennedy Cochran säger till The Guardian att hon är ”överlycklig” över ursäkten.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies