FOTO: Ali Lorestani

”Ambassadören som attackerar medier på det här sättet borde kanske skickas hem”

27 augusti, 2021

Journalistenpodden  

I avsnitt 85 av Journalistenpodden pratar Helena Giertta och Ola Sigvardsson om Kinas senaste attack på författaren och journalisten Kurdo Baksi, efter en krönika som han skrev för Journalisten. "Vi måste fortsätta stå upp för pressfriheten", säger Helena Giertta, som tycker man bör fundera över möjligheten att skicka hem ambassadören.

De pratar även om SVT-profilen Carina Bergfeldts uppmärksammade insamling för Afghanistan, som kommer med ett pris. Och har breaking news samma betydelse idag? Spelar det någon roll om man kommer först, eller några minuter efter sin konkurrent? Avsnittet finns ute nu där poddar finns. 

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.

Inlagt av Magnus Fiskesjö fre, 2021-08-27 18:16
Bra inslag -- men som Kinaforskare känner jag att en viktig bit fattas. Den kinesiska ambassadens agerande beskrivs om apart och unikt. Men tyvärr är det såhär som Kina fungerar idag. Vad som i Sverige ter sig som ett oförklarligt groteskt beteende från deras ambassadör, är vardag på hemmaplan i Kina, alla kineser lider under detta, ingen får uttrycka åsikter som går emot regimen. Då blir man förföljd och hunsad eller kidnappad av makten. Så vad herr ambassadören bidragit med är att visa den kinesiska regimens verkliga ansikte. Dessutom visar det förstås att regimen numera, med sin nu formidabla makt på världens arena (militär, ekonomisk...), helt enkelt har bestämt sig för att behandla andra som de behandlar sina egna på hemmaplan, istället för att tjafsa med gammaldags internationell diplomati, ömsesidig respekt, osv. -- som de helt enkelt inte längre tror att de behöver bry sig om.
Journalistenpodden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies