Gå direkt till textinnehållet

Ambassadör fortsätter angripa svensk frilansreporter

Azerbajdzjans ambassadör i Sverige fortsätter sina verbala attacker på frilansjournalisten Rasmus Canbäck. ”Jag räknar med att kampanjerna förr eller senare kan leda till att jag blir av med uppdrag”, säger Canbäck.

Journalisten har tidigare berättat att Rasmus Canbäck efter rapportering om konflikten i Nagorno-Karabach i bland annat Blankspot har blivit trakasserad och svartlistad av den azerbajdzanska regimen.

Angreppen fortsätter. I en serie tweets (samlade av Rasmus Canbäck här), varav en del tagits bort, anklagar ambassadören Zaur Ahmadov den svenska journalisten för ”mer än 100 lögner” och förtal. Ahmadov har även i ett tidigare mejl till Journalisten uppgett att Rasmus Canbäck ägnar sig åt förtal.

Rasmus Canbäck tror att den nya attacken är kopplad till att han snart släpper en bok om konflikten i Nagorno-Karabach, och precis har kommit hem från en reportageresa i Armenien.

Annons Annons

– Reaktionen från den azerbajdzjanska ambassadören är att hänga ut mig i sociala medier där han anklagar mig för att vara betald av en diffus armenisk lobby. Det handlar endast om att ta bort min legitimitet som oberoende journalist, menar Canbäck.

– Idéen om den armeniska lobbyn kom till i samband med det armeniska folkmordet 1915, men har anammats på statsnivå i Azerbajdzjan sedan konflikten i Nagorno-Karabach bröt ut i slutet på 1980-talet. Den som inte stämmer in i den azerbajdzjanska regimens propaganda blir kallad för armenisk lobbyist. Det liknar i stort sett hur antisemiter resonerar kring en judisk världskonspiration. I den azerbajdzjanska och turkiska världen är det istället armenier som är föremål för konspirationen.

Vad innebär det här för dig som journalist?
– Helt ärligt så innebär det inte särskilt mycket för mig i Sverige. De flesta begriper att ambassadören är en regimpropagandist. Men internationellt har det större betydelse. Ambassadörens anklagelser är givetvis statsunderstödda och det uppmuntrar befolkningen att anfalla mig i sociala medier. Det rör sig om hot och påhopp, men också om organiserade kampanjer mot mig och mina uppdragsgivare.

– Det finns fall, till exempel journalisten Neil Hauer, som fått prestigeuppdrag och som på grund av de organiserade kampanjanerna blivit av med dem. Uppdragsgivaren har helt enkelt fått kalla fötter. Jag räknar med att det kommer att hända mig för eller senare.

Fler avsnitt
Fler videos