Allt fler mediehus stänger sina kommentarsfält

28 april, 2016

FOTO: Tor Johnsson I början av veckan meddelade Smålandsposten att man flyttar kommentarerna för ledarsidorna till Facebook efter hot och kränkningar. Allt fler stora mediehus flyttar nu sina kommentarsfält till sociala medier eller stänger dem.

Smålandsposten meddelade i måndags att hot och kränkningar via deras sajt gör att man flyttar kommentarsfunktionen för tidningens ledarartiklar till Facebook. Även P4 Kronoberg och SVT Småland är sedan tidigare mycket mer restriktiva med att öppna kommentarsfunktionerna, rapporterar sr.se.

”Tyvärr ser vi att kommentarsfält där användarna kan vara anonyma missbrukas. Där sprids ofta hot och kränkningar på ett sätt som vi inte kan ställa upp på. Därför har vi på P4 Kronoberg fört över dialogen till våra sociala medier i de flesta fall”, säger Ulf Myrestam som är kanalchef på P4 Kronoberg till sr.se.

Trenden är både bred och tydlig, allt fler medier stänger sina kommentarsfält. I februari meddelade exempelvis de fyra NTM-tidningarna Norrköpings Tidningar, Corren, Motala Vadstena Tidning och Västerviks-Tidningen att de stänger sina kommentarsfält. Där är det dock fortfarande möjligt att kommentera ledare, krönikor och insändare.

I april meddelade även VLT och fyra andra Mittmediatidningar att de stänger ned för artikelkommentarer.

Då skrev Daniel Nordström (bilden), chefredaktör på VLT, på sin blogg att artikelkommentarerna har fastnat i en negativ spiral där debatten spårar ur, främst i anslutning till artiklar om invandring.

”Jag önskar att vi hade ett debattklimat där kommentarer till våra artiklar kunde ge en spirande, viktig och framåtsyftande debatt. Tyvärr är det inte så”, skrev han. 

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies