Alis vann om webbpublicering
Svenska Dagbladet är skyldigt att utge skäligt vederlag till Alis för överföring till, lagring, samt tillgängliggörande för allmänheten på SvDs hemsida.Det slog Stockholms Tingsrätt fast i sin dom i Alis-målet den 28 december 2001.
Svenska Dagbladet är skyldigt att utge skäligt vederlag till Alis för överföring till, lagring, samt tillgängliggörande för allmänheten på SvDs hemsida.
Det slog Stockholms Tingsrätt fast i sin dom i Alis-målet den 28 december 2001.
Målet, som hölls i slutet av november, gällde alltså huruvida Svenska Dagbladet skulle ersätta Kerstin Hallert och Lennart Hellsing för en krönika respektive dikt som införts på tidningens hemsida.
Tingsförhandlingarna med Aftonbladet som även gäller lagring i Mediearkivet sköts dock upp på grund av att tidningarnas ombud blev sjukt. Den dom som fallit gäller därför bara Svenska Dagbladet:
– Domslutet känns fantastiskt bra. Vi hade ett starkt fall och det här kommer att få stor betydelse och visa att Internetpublicering ska betraktas som en separat publicering, säger Dag Wetterberg, Alis.
“Inte så stor principiell effekt”
Denna tolkning håller dock inte tidningarnas ombud advokat Peter Danowsky med om:
– Mitt intryck är att det inte får stor principiell effekt för branschen, eftersom de flesta tidningar redan har avtal med medarbetarna. Intressant är också att tingsrätten bara kommer fram till att det ska vara skäligt vederlag, och inte skadestånd, som Alis yrkade. Så om man jämför med fast anställda som får drygt 1 200 kronor per år för digital publicering kan vederlaget i praktiken inte handla om många kronor, säger han.
Danowsky har inget att invända mot själva domen:
– Domen är välskriven och logisk. Man har gjort en vanlig avtalstolkning om avtal som är ingångna före 1995 och kommit fram att nätpublicering inte är avtalat, även om det fanns viss oenighet när det gäller krönikan av Kerstin Hallert, säger han.
Några direkta planer på att försöka avvärja tingsförhandlingarna med
Aftonbladet genom att göra upp i godo säger sig Peter Danowsky dock inte vara inställd på.
“Oerhört viktigt erkännande”
Enligt Alis visade domen att det tydligt måste specificeras att upphovsrätten överlåtits för att en rätt till webbpublicering ska anses finnas.
– Kerstin Hallerts uttalande om att hon inte hade några synpunkter på webbpublicering kunde i sig sägas ligga ganska nära ett medgivande. Det är därför ett oerhört viktigt erkännande att rätten slog fast att denna formulering inte räcker som avtal. Samma sak är det med redaktionsrutan, som inte tillmättes en självständig betydelse som avtalstext, förklarar Dag Wetterberg, Alis.
Enligt Dag Wetterberg är dock Aftonbladet-fallet ur upphovsmännens synvinkel klart starkare än hos Svenska Dagbladet eftersom det dessutom innefattar lagring i Mediearkivet, alltså ytterligare en publiceringsform.
Tid för tingsförhandlingar mellan Alis och Aftonbladet är utsatt till första veckan i februari.
pf@sjf.se