Gå direkt till textinnehållet

Aktuellt fällt för partiskhet

Sveriges Televisions nyhetsprogram Aktuellt, Rapport och ABC har fällts för partiskhet av Granskningsnämnden för radio och TV.Aktuellt fälls för ett inslag om Citytunnelprojektet i Malmö och dess samhällsekonomiska konsekvenser.

Sveriges Televisions nyhetsprogram Aktuellt, Rapport och ABC har fällts för partiskhet av Granskningsnämnden för radio och TV.

Aktuellt fälls för ett inslag om Citytunnelprojektet i Malmö och dess samhällsekonomiska konsekvenser.

Redaktionens inrikespolitiske kommentator tog upp varför byggprojekt av det här slaget ofta blev betydligt dyrare än beräknat. Han ansåg att huvudskälet var det sätt som kalkylerna gjordes på. Riksdagen borde därför säga nej till förslaget vid sin omröstning följande dag och granska kalkylerna tuffare.

Granskningsnämnden ansåg inte att kommentatorns uttalande var något ställningstagande mot tunnelförslaget som sådant, men tyckte samtidigt att en reporter inte skulle uttala sig om hur riksdagen borde rösta i en viss fråga.

Även Rapport och ABC fällda för partiskhet

Ett inslag i Rapport och ABC handlade om att den lag, som skulle ge fortsatt uppehållstillstånd i Sverige till kvinnor som lämnar ett förhållande på grund av våld eller kränkning, inte fungerade. En namngiven kvinna som visades i bild, fick berätta om hur hennes make misshandlat henne och hennes döttrar. I ABC visades också bilder på döttrarna och det uppgavs i vilken Stockholmsförort paret hade bott.

Granskningsnämnden ansåg att kvinnans före detta make kunde identifieras och att nyhetsprogrammen därför gjort intrång i hans privatliv. Han fick inte heller bemöta anklagelserna, vilket stred mot kravet på opartiskhet.

qr@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos