Åklagare lägger ner H&M-förundersökningen
Överåklagare Christer van der Kwast lägger nu ner förundersökningen om bestickning och muta. Hennes & Mauritz bjöd tio svenska modejournalister på lyxresa till en stor modevisning i New York, men allmänhetens förtroende för journalistiken har inte påverkats så mycket att det krävs åtal, enligt åklagaren.
Överåklagare Christer van der Kwast lägger nu ner förundersökningen om bestickning och muta. Hennes & Mauritz bjöd tio svenska modejournalister på lyxresa till en stor modevisning i New York, men allmänhetens förtroende för journalistiken har inte påverkats så mycket att det krävs åtal, enligt åklagaren.
Tidningen Resumé avslöjade i oktober att klädföretaget H&M bjudit modejournalister på en resa till New York, hotellövernattningar och en middag i samband med en modevisning. Sammanlagt kostade det ca 15000 kronor per person, och överåklagare Christer van der Kwast inledde en förundersökning för att utreda misstankar om mutbrott eller bestickning.
Nu har han beslutat sig för att lägga ner den. Enligt överåklagaren innebär omständigheterna i fallet inte att allmänhetens förtroende för modejournalistiken äventyrats i så hög grad att det är påkallat att väcka åtal.
För Journalisten understryker han dock att beslutet bara gäller H&M-fallet och vad som är känt där.
-Det är inte fritt fram för en nyhetsjournalist att för egen vinning ta emot något från ett företag i marknadsföringssyfte. Tvärtom markerar jag ganska tydligt att detta är en gråzon, säger Christer van der Kwast.
I beslutet att lägga ner förundersökningen understryks särskilt att förmånerna haft ett naturligt samband med de inbjudna journalisternas arbete, och inte varit tänkta för deras personliga vinning. Och även om värdet inte varit betydelselöst tycker Christer van der Kwast inte att det medfört någon mer betydande risk för osaklig rapportering från modevisningen – där fanns ju ett stort antal andra journalister också.
Modevisningen har skett öppet , och H&Ms uppgifter om att bjudresorna är kutym i branschen har inte motbevisats.
För journalisternas del har förmånen skett med arbetsgivarens goda minne.
Det som möjligen kunde ses som personlig vinning för journalisterna är den rabatt de erbjöds att handla med i företagets butiker på Manhattan under modevisningsveckan.
-Men vägt mot det andra har jag inte sett anledning att gå vidare med det, säger Christer van de Kwast.
-Om det funnits andra personliga förmåner vid sidan så är det ju inget som någon skyltar med, och jag kan bara gå på det som H&M berättat.
Ordförande i Yrkesetiska nämnden, Rino Rotevatn, har tidigare omnämnt bjudresorna som ett jätteproblem för den journalistiska trovärdigheten.
– Om modebranschen drar andra gränser spiller de problemen ändå över på alla journalister. Allmänheten gör inte skillnad på journalist och journalist. Om detta är så utbrett som det verkar är det jätteallvarligt, säger Rino Rotevatn som tycker att det är bra att frågan kommit upp på bordet.
Han poängterar att det är läsarna som avgör trovärdigheten, och att det är irrelevant om tidningen skriver eller inte efter en resa.
-Det viktiga är om man kan bli misstänkliggjord, och det anser jag är självklart om man tagit emot en dyr resa, säger Rino Rotevatn.
ck@journalisten.se