Advokaten: "Svenskarna gick i en fälla"

15 februari, 2012

SCHIBBYE / PERSSON De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson, som sitter fängslade i Etiopien, lurades in i en fälla när de greps i juli 2011, hävdar deras svenska ombud Thomas Olsson i en intervju i Dagens Nyheter.

Advokat Thomas Olsson ger en helt ny bild av vad som hände de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson, som i december i fjol dömdes till elva års fängelse för illegal inresa i Etiopien och understödjande av den terrorstämplade ONLF-gerillan.

Martin Schibbye och Johan Persson har sagt att de greps då de träffade medlemmar ur ONLF-gerillan när de reste in i Etiopien från Somalia. Men Thomas Olsson säger i intervjun med Dagens Nyheter att det var "personer som skulle överlämna dem till den etiopiska armén" som de mötte på andra sidan gränsen. Han säger också att den etiopiska militärens uppgifter om att gerillasoldater ska ha dödats under den eldstrid som utbröt "troligen är rent påhitt".

"Visst, det sköts. Men Johan och Martin har berättat att soldaterna först sprang iväg - och först därefter började skottlossningen. Några döda kroppar har varken de eller vi sett", säger han i intervjun.

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Ann Helena Rudberg ons, 2012-02-15 10:40
Det är ju alldeles förfärligt om de har lagt ut 100 000 kronor på att bli lurade. Till och med Thomas Olsson tycker att de har varit naiva.
Inlagt av Martin tis, 2012-06-05 10:01
Naiva! När så mycket står på spel för Lundin och Carl Bildt så hjälper det nog inte att ens vara "onaiv"...fram för en granskning av deras övergrepp!!!
SCHIBBYE / PERSSON

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies