Gå direkt till textinnehållet

85 journalister bort på HD och Sydsvenskan

Sydsvenskans uppköp av Helsingborgs Dagblad medför neddragningar på mellan 160 och 180 tjänster, varav 85 redaktionella. ”Det är en slakt på båda tidningarna”, säger Hedvig Juhasz Toth, ordförande i journalistklubben på HD till Journalisten.

På tisdagsmorgonen presenterades följderna av samgåendet mellan Sydsvenskan och HD för personalen. Journalisten har tidigare berättat om uppköpet.

”Efter sammanslagningen räknar vi med att vara drygt 400. Det innebär alltså en neddragning på mellan 160 och 180 tjänster. I det här läget är det svårt att göra en mer exakt beräkning. Vi vill också engagera personalen i arbetet med den nya organisationen”, säger Sydsvenskans VD Lars Dahmén till Sydsvenskan.

Enligt preliminära uträkningar som journalistklubben på HD har gjort handlar det om 35 journalistjobb på HD och 51 på Sydsvenskan.

– De har infriat löftet att det inte bara skulle bli en slakt på HD – i stället blir det en slakt på både HD och Sydsvenskan, säger Hedvig Juhasz Toth (bilden) till Journalisten.

– Jag trodde inte att det skulle bli så många tjänster på redaktionerna. Jag blev chockad och jag tror många här också blev det. Det handlar om en tredjedel av journalisterna på både HD och Sydsvenskan som försvinner. Jag har väldigt svårt att förstå hur man ska lyckas med det och kunna behålla den lokala förankringen. Vi hade tidigare i år en besparing om 25 tjänster på HDs redaktion.

– Jag förstår att de vill samordna redigeringen, men det är bara elva tjänster på HD. De säger att de inte ska lägga ned någon lokalredaktion. Jag förstår inte var tjänsterna ska tas ifrån, säger Hedvig Juhasz Toth.

Journalisten berättade i maj om Sydsvenskans planer att minska redigerarna med hälften. Om de tjänsterna ingår i det stora sparpaketet är oklart.

Trots neddragningarna räknar Lars Dahmén med att tidningarna kan behålla sin kvalitet.

”Minskningen sker genom att vi drar nytta av synergier. Det vi har gjort på två ställen tidigare gör vi nu på ett. Vi går ner på ett tryckeri, minskar antalet chefer och förenklar organisationen”, säger Lars Dahmén till Sydsvenskan.

Lars Dahmén blir VD och ansvarig utgivare för tidningarna i det nya bolaget. Lars Johansson blir kvar som chefredaktör på Helsingborgs Dagblad och nuvarande redaktionschefen Pia Rehnquist blir ny chefredaktör på Sydsvenskan så fort samgåendet med Helsingborgs Dagblad godkänts av Konkurrensverket.

Förhandlingarna om neddragningarna inleds efter sommaren.

Fler avsnitt
Fler videos