5000 mindre i lön för
bemanningsanställda

9 oktober, 2014

FOTO: Tor Johnsson Bemanningsanställda journalister i åldrarna 31-40 har i genomsnitt 5 000 kronor mindre i månaden än fast anställda. Det visar en ny undersökning från Journalistförbundet.

Mediaföretagens interna bemanningsföretag har blivit fler med åren. Röster har också höjts för riskerna att skapa en andra klassens arbetare, med sämre lön för lika arbete. Nu har Journalistförbundet gjort en undersökning av löneläget under 2013 och det är en dyster läsning.
Sammanställningen visar att bemanningsanställda i åldrarna 20-30 år har i genomsnitt 4 000 kronor mindre än sina kollegor. I åldrarna 31-40 är skillnaden ännu större i genomsnitt 5 000 kronor.

– Det här är en konstruktion för att slippa anställa direkt på redaktionen och kringgå las. Det är en ren lönedumpning, det skapar en uppdelning mellan journalister på samma redaktion som är helt oacceptabel, här sitter personer bredvid varandra och gör samma jobb men får flera tusen olika i lön, säger Ulrica Widsell, vice ordförande i Journalistförbundet.

De bemanningsföretagen som granskats är Schibsted Media som servar Aftonbladet och Svenska Dagbladet med journalister. Marieberg Media förser bland annat  Expressen, Dagens Nyheter och Dagens Industri. Kompetens i Skåne förser Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad och andra medier i södra Sverige. MittMedia Kompetens bemannar journalister inom den egna koncernen, exempelvis Sundsvalls Tidning och Östersunds-Posten.

Det finns numera även externa bemanningsföretag som hyr ut journalister. Som Proffice Mediakompetens, som i huvudsak hyr ut till Sveriges Television.

– Vi har en utveckling där de interna bemanningsföretagen blir fler. Ofta har man också hört argumentet att de anställda på bemanningsföretagen är unga, på väg in i branschen, och att det inte är konstigt att de har lägre löner. Men här ser vi tydligt att skillnaderna är stora även när vi tittar i samma åldersgrupper.

Så gjorde journalistförbundet undersökningen:

Journalistförbundet har sammanställt 2013 års heltidslöner för medlemmar i åldrarna upp till 40 år inom bemanningsföretag och kundföretag. Inkomstuppgifterna har lämnats in av klubbar på bemanningsföretag och kundföretag och avser löner efter 2013 års lönerevision för befattningarna reportrar, redigerare, fotografer och webbredaktörer.

Bakom statistiken i tabellerna finns anställda i följande företag: Aftonbladet, Dagens Nyheter, Expressen, Helsingborgs Dagblad, SVT, Svenska Dagbladet, Sydsvenskan, Östersunds-Posten, Kompetens i Skåne, Marieberg Media, MittMedia Kompetens och Schibsted Media AB.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies