Gå direkt till textinnehållet

400 färre fasta jobb på SR 2010

Drygt 400 färre fast anställda än i dag – men istället med fler medverkande via en marknad av produktionsbolag som förhoppningsvis har vuxit upp. Så ska Sveriges Radio se ut 2010, enligt det styrelseförslag som i dag presenterades för personalen.

Drygt 400 färre fast anställda än i dag – men istället med fler medverkande via en marknad av produktionsbolag som förhoppningsvis har vuxit upp. Så ska Sveriges Radio se ut 2010, enligt det styrelseförslag som i dag presenterades för personalen.

Sveriges Radio ska frigöra ungefär 245 miljoner kronor fram till år 2010. 20 miljoner av dessa ska tas genom effektivare amdinistration, 25 miljoner via besparingar i lokaler och huvudparten, 200 miljoner, via en kraftig minskning av antalet fast anställda.

I dag (2003 års siffror) är totalt 2 430 personer anställda inom SR. Av dessa är 1 907 fast anställda, medan resten är vikarier eller projektanställda i olika former. Av de fast anställda ska nästan en fjärdedel bort till 2010, enligt förslaget.

Till största delen räknar styrelsen med att detta ska genom naturlig avgång. Enligt SRs personalrapport väntas totalt 275 personer gå i ålderspension fram till 2010. Dessutom har företaget en naturlig personalminskning på runt tre procent per år, vilket motsvarar cirka 60 personer per år.

– Potentialen är att kunna nå dessa 400 via naturlig avgång. Självklart kan det också bli tal om uppsägningar, men det är omöjligt att säga i dag, säger VD Peter Örn.

Innebär detta anställningsstopp på SR fram till 2010?

– Det är omöjligt att säga. Ddet vi nu ska titta på är vilken kompetens som går förlorad när folk slutar och hur vi ska ersätta den. Men det är väl inte sannolikt med ett totalt anställningsstopp.

Som huvudskäl till minskningen av antalet fast anställa anger SR-ledningen att företagets resurser i dag “gradvis eroderas”, genom att uppräkningen av anslaget inte är lika högt som kostnadsökningen inom företaget.

– Våra resurser är för bundna i personal och lokaler, vilket gör oss sårbara och bidrar till att hela programverksamheten upplever sig som fattig. Det här är ett försök att omprioritera. Vi ska minska vår egen produktionskapacitet och öka den externa, genom ökad produktionsutläggning och en högre andel utomstående medverkan. Det är inget sparpaket, utan ett självvalt sätt att använda resurserna annorlunda, säger Peter Örn.

Målet avseende organisationens storlek och nivån på hur mycket resurser man räknar med att frigöra är den mest konkreta delen av det 2010-förslag som styrelsen lagt fram – och som nu diskuteras i MBL-förhandlingar med facket. Förhandlingar som ska slutföras i nästa vecka, varvid styrelsen väntas ta ett beslut den 10 januari. Sedan väntar en vår av fortsatt utredningsarbete innan ett mer preciserat förslag ska lägags fram av VD i juni.

Men i 2010-paketet finns också en nyformulerad vision för Sveriges Radio. Den lyder så här: “Sveriges Radios uppdrag är att vara en radio i allmänhetens tjänst. Vårt mål är att varje individ ska finna något som är värdefullt och omistligt. SR är 2010 landets viktigaste medieföretag och ledande kulturskapare. SR finns till för alla”.

– Det vi ska göra är att slå vakt om vår trogna publik, men också med djärvhet vinna nya publik och bli bättre på att tillgodose eftersatta grupper, säger Peter Örn.

Förslaget presenterades för ungefär 250 anställda – och betydligt fler via länk – vid en personalinformation i Studio 2 i Radiohuset i Stockholm i förmiddags. Då ingick ingen frågestund, utan först på tisdag får personalen tillfälle att ställa frågor till ledningen.

Journalistklubbens ordförande Witold Lanzenberg beskriver mottagandet av förslaget som relativt lugnt.

– Det var inte chockartat i alla fall.

För honom är tanken på 1500 fast anställda år 2010 “inte vansinnigt skrämmande”.

– Det är inget självändamål att vi ska vara väldigt många – om det istället finns en möjlighet att man kan arbeta externt för Sveriges radio med trygga villkor och med rimlig ersättning, säger Witold Lanzenberg.

– Men man måste också vara realistisk: man kan inte bara släppa iväg flera hundra anställda utan att säkerställa att vi återförs kompetens. och vi vet väldigt lite i dag om hur det kommer att se ut när det gäller andra anställningsformer och tillgången på produktionsbolag 2010.

Peter Örn tror dock att marknaden för radioproduktionsbolag, som i dag är mycket liten, kommer att växa snabbt.

– Många har gått och väntat på en signal från Sveriges Radio. Nu kommer den. Då kommer också marknaden att växa fram, inte minst via produktionsbolag på TV-området som också vill satsa på radio.

En annan känslig fråga är vad som kommer att hända på Sveriges Radio de kommande två åren. Underskottet gör att 94 miljoner måste sparas till 2006 – och hur det ska gå till är ännu inte preciserat.

– När det gäller det underskottet kan man inte lösa det genom att byta fast anställda mot projektanställda. Enda sättet att spara de pengarna är genom att välja bort vissa saker och prioritera hårdare, säger Witold Lanzenberg.

mj@journalisten.se

Journalistjobb

Annons
Fler avsnitt
Annons Annons för Journalistförbundets inkomstförsäkring.
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslag till Journalisten nr 4 2025.