12 000 journalister för mycket om 20 år

10 juni, 2015

Förvänta dig ingen lättare arbetsmarknad om sisådär 20 år. Då väntas det nämligen finnas ett överskott av 12 000 journalister i Sverige. Det här visar Statistiska centralbyråns publikation Trender och prognoser 2014.

I dag finns det cirka 13 000 aktiva journalister i Sverige, om man räknar med dem som utbildar sig. År 2035 förväntas tillgången på personer med journalistisk och medievetenskaplig utbildning i landet överstiga efterfrågan med hela 12 000 personer. Det här visar en publikation från SCB.

Resultatet av undersökningen beror bland annat på att SCB räknar med fortsatt stora kullar journaliststuderanden varje år.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Mediemänniskan tors, 2015-06-11 06:38
Vad vet man om vad de som utbildar sig till journalister vill eller siktar på att jobba med i framtiden? Är det som nyhetsjägare på lokalredaktioner? Någon som vet om det gjorts någon undersökning kring det?

Årets groda 2022

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2022 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Annons: NTM söker sommarvikarier

Ansvarig utgivare: Julia Nilsson. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies