Ledare

Helena Giertta Chefredaktör
skicka e-post rss

Väljarna vill inte banta public service

1 september, 2022

Public service framtid verkar inte bli den valfråga som den kunde blivit. Kanske beror det på att de som vill skära ner och kraftigt förändra inte har väljarna med sig i frågan. Svenska folket visar i undersökning på undersökning att deras förtroende är högt, och att de inte vill ha ett smalare public service.

Sverigedemokraternas Angelika Bengtsson sade till exempel i Journalistens debatt i Almedalen att partiet älskar public service. Men att de ändå vill göra om uppdraget och dra ner på kostnaden. Hon svor sig också fri från alla jämförelser med Viktor Orbáns mediepolitik i Ungern.  
Det ska nog mycket till för att det ska ske något drastiskt efter årets val, oavsett vilken partikonstellation som kommer att regera. 
Public service höga förtroende hos allmänheten verkar vara ett starkare skydd än till och med ett ökat grundlagsskydd. 

* * *

159 personer som benämner sig som journalister kandiderar i valet. Alla riksdagspartier är representerade och även en hel del lokala partier. Finns det något problem med att journalister kandiderar i valet? Det skulle det kunna göra, men journalister har förstås samma yttrandefrihet och rätt att engagera sig politiskt som alla andra. 
De flesta av oss funderar ibland på om vårt engagemang i den ena eller andra föreningen, gruppen, kan påverka eller förstöra tilliten till vårt arbete. Beroende på var man jobbar och vad man jobbar med kan vissa engagemang vara mer känsliga än andra. Om man bevakar politik pratar man med sin arbetsgivare om man tänkt kandidera i valet, så man kan få andra arbetsuppgifter under en tid. 
Vi är proffs och ska ha integritet som hindrar vår egen uppfattning att påverka jobbet.
I vår undersökning (publicerad i sin helhet på Journalisten.se) har mer än hälften av de som står på valsedlarna sina aktiva år bakom sig, ytterligare en del jobbar i dag med annat. 
Av de som kandiderar är flest engagerade för Socialdemokraterna. Men ser man till andelen kandidater och jämför med de senaste opinionsundersökningarna över väljarstödet är Socialdemokraterna procentuellt underrepresenterade, liksom även Sverigedemokraterna och Moderaterna. Överrepresenterade är enligt samma jämförelse Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och i någon liten mån även Kristdemokraterna. 
Det säger förstås inget om hur journalister röstar, eller var vi som kår står politiskt. På Journalisten.se kan du läsa om varför några av de journalister som kandiderar gör det.

* * *

I förra veckan stod Henrik Evertsson inför rätta igen för sin Estoniadokumentär. Oavsett att dokumentären diskuterats för sitt innehåll, måste det vara självklart att man som journalist inte ska straffas för att man försöker undersöka en så allmänviktig fråga som vad som hände med Estonia. Åtalet mot Henrik Evertsson och vrakexperten Linus Andersson borde aldrig ha väckts. 

STICK

KLÅFINGRIGT INGREPP AV SR
Marie-Jeanette Löfgren, ansvarig utgivare för P1s Sommar, beslutade att klippa bort en del av Hana Al-Khamris sommarprat. Det borde inte vara dramatiskt, en redaktör måste ju kolla att innehållet är korrekt och att det inte strider mot pressetik och lag­ar. Men i det här fallet är det en jämförelse mellan saudiska och svenska kungahuset om kvinnlig tronföljd det handlar om. Det verkar varken ha varit förtal, eller annat som faller utanför lag och etik. Ett klåfingrigt, ängsligt och väldigt onödigt ingrepp av SR.

VI MÅSTE FORTSÄTTA FÖRSVARA RUSHDIE
Attacken på författaren Salman Rushdie påminde oss om att attackerna mot yttrandefriheten i världen pågått i decennier. Tack och lov överlevde han, men han har levt med en dödsdom i 33 år för att han skrivit en roman. Jag önskar att det fanns en quickfix som kunde förklara för personer med auktoritär tro eller uppfattning, varför yttrandefrihet och demokrati alltid är bättre. Men någon sådan finns inte. Vi får helt enkelt försvara och poängtera betydelsen av den rätten så ofta vi kan och låta argumentens styrka övertyga i längden. 
 

Kommentarer

Det finns 4 kommentar på sidan.

Inlagt av 8131a881492d4c3... sön, 2022-09-18 08:34

Public service kan bantas trots att befolkningen skulle motsätta sig det. Det är inte säkert att den folkliga uppfattningen har fotfäste inom de efter valet maktbärande partierna.
Vi har vinster i välfärden trots att en folkmajoritet motsätter sig det, enligt fortlöpande undersökningar. Ett avskaffande finner dock inte gehör hos majoriteten av partierna.

Inlagt av Sam tors, 2022-09-22 09:27

Vilka undersökningar är det som public service fått högt förtroende hos allmänheten i? Vore bra med källor.

Enligt den undersökning som gjordes 2011 av Kent Asp, professor i journalistik, vid Göteborgs universitet. om (bl a) journalisterna på SVT och deras partisympatier, så röstade 52 procent av alla journalister som arbetar/arbetade på SVT på Miljöpartiet. Hos SR uppgav 54 procent av journalisterna att de tyckte att Miljöpartiet är det partiet de gillar mest. Inom public service som helhet gillade över 80 procent av journalisterna de rödgröna partierna bäst. Det är klart att dessa uppgifter gör en betänksam, lilla miljöpartiet är inte så populärt bland allmänheten i stort.

Public Service kommer att skäras ner, det är mer en fråga om när än om. Det blir mer och mer orimligt att verksamheten ska få så mycket pengar - som vi tvingas betala numera - och ha så många anställda. Ett litet nedbantat public service - för bl a det svenska språkets fortlevnad - vore att föredra.

Det är bra att Public Service ifrågasätts och diskuteras allt mer - se t ex en artikel i ETC - det tyder på en levande demokrati!

Inlagt av Helena Giertta lör, 2022-09-24 10:26

Hej, du kan läsa om förtroendet här: https://www.journalisten.se/nyheter/nyhetsundvikarna-blir-fler-och-foret... och här: https://www.journalisten.se/nyheter/ny-studie-slar-fast-demokratin-mar-b... . Stödet för Public service är väl belagt i forskningen. Den studie du hänvisar till är kritiserad, och gammal. Men du har rätt i att det är bra att diskutera företagen. Som du förstår hoppas jag att det inte blir någon nedskärning eftersom ett starkt public service är bra för samhället och medborgarna.

Inlagt av Vera sön, 2022-09-25 14:37

Här får jag börja med att hjärtligt tacka Giertta för debatten som sådan. Mycket intressant läsning!

Att ha kvar public service i någon form är bra, men denna verksamhet verkar vara väldigt överdimensionerad. Är ”starkt” detsamma som att public service måste ha så många anställda som idag? Och blir det inte otillbörlig konkurrens när public service med sina starka muskler även gör poddar? Hindrar inte detta ungdomarna som vill skapa egna poddar att synas och höras i bruset? Ökad mångfald utanför public service kan väl även det vara bra för samhället och medborgarna?

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies