Till Alice Bah Kuhnke
Nu när det är klart vem som blir kulturminister, kan det finnas skäl att återupprepa de krav jag ställde förra veckan, med några tillägg.
Detta är de viktigaste mediepolitiska frågorna som måste lösas snarast, allra senast före nästa val:
- Styr om presstödet från dagens till ett system där redaktionell styrka, alltså demokratisk kraft, står i centrum. Den strukturomvandling medierna står i just nu kan ge allvarliga demokratiska konsekvenser.
Många medieföretag satsar nytt och stärker sin digitala närvaro, och de flesta kommer inte att behöva ett strukturstöd. Men för att förvissa oss om att det fortsatt kommer att finnas en mångfald av medier i Sverige bör ett särskilt strukturstöd inrättas.
Detta stöd bör väga in alla medieslag. Kommersiell radio har stora problem, kommersiell TV väntas få det, dagstidningarna hade sitt värsta år någonsin, 2013. Även om nya medier växer fram och gror, så vore ett omställningsstöd en god hjälp för många medieföretag för att överleva.
- Ändra riktlinjerna så att även användare av datorer, smartphones och plattor betalar TV-licens. Det är ju rena löjan att bortse från den växande kategorin TV-tittare och radiolyssnare som tar del av hela utbudet utan att ha vare sig TV eller radio. Självklart ska dessa också betala licens. Annars kan vi komma att få en TV- och radioskatt och med den kan det gå som i Finland nyss, där skattefinansieringen av public service plötsligt sänktes.
En stabil finansiering av public service är den bästa försäkringen för att den ska kunna fortsätta vara bred, oberoende och angelägen för hela Sverige.
- Se till att reklamskatten för tidningar avskaffas. Det är vansinnigt att en bransch som är så hårt drabbad dessutom betalar en extra skatt till staten.
- Tryck på för att den lägre momsen för tidningar även ska gälla på nätet. Dagens ordning med 25 procent moms på den digitala tidningen skapar massor av problem.
- Prata yttrandefrihet, betona pressfriheten, värna offentlighetsprincipen. Se till att medborgarna och politikerna i Sverige förstår betydelsen av detta.
- Öka trycket på Eritrea för att få loss den fängslade svenska journalisten Dawit Isaak.
- Arbeta hårdare för EUs öppenhet.
- Stoppa fler klåfingriga inskränkningar i yttrandefriheten.
- Värna upphovsrätten även i den digitala, globala verkligheteten.
Eftersom nästan ingenting gjorts på dessa områden på åtta år, så har Alice Bah Kuhnke ett tufft jobb framför sig. Jag hoppas att förändringen av ministerposten till kultur- och demokratifrågor kommer att betona just demokratifrågan när det kommer till mediepolitiken.
Under dagen har Alice Bah Kuhnkes bakgrund som bland annat programledare för Disneyklubben bland annat nämnts i förklenande sammanhang. För mig är det tvärtom. Det visar att hon tar barn på allvar och det kan väl inte vara fel för en demokrati- och kulturminister?