Gå direkt till textinnehållet
Bild på författaren
Helena Giertta
Chefredaktör

Ovärdigt av Sveriges Radio

I tio år arbetade Linn Ohlsson på Sveriges Radio i Göteborg i olika roller. Den sista tiden jobbade hon som morgonprogramledare på P4 Göteborg. Men hon hade inte samma villkor som sin kollega, skyddades inte av kollektivavtalet och kunde inte känna tryggheten i en anställning.   

Sveriges Radio anlitade henne som frilans. Inte för att hon ville, utan för att arbetsgivaren ville. Varför de inte ville ta ansvar för en anställd kan man bara spekulera i. Kanske beror det på avtalet med staten som stipulerar att SR ska ha si eller så många ”externa” företag som arbetar. 

Eller också utnyttjade de sin makt – de behövde ju inte anställa, de kunde ju uppenbarligen komma undan med att låta Linn Ohlsson stå för risken.
Tills den dag Linn Ohlsson fick nog och med hjälp av facket beslutade sig för att driva fallet till Arbetsdomstolen. 
Journalistförbundet menar att hon är en klassisk fastlans, där hon de facto är anställd, men i stället måste fakturera företaget för sitt arbete som frilans. 
När det undersökande programmet Kaliber skulle göra en serie om otrygga anställningsförhållanden var Linn Ohlssons fall självklart. 
Men intervjun som gjorts med henne fick inte sändas. Det är helt obegripligt och stör trovärdigheten för Sveriges Radio. Det är lätt att tolka som om Kaliber inte fick kritisera Sveriges Radio.  Intervjun ligger nu ute på produktionsbolaget Tredje statsmaktens blogg.
Intervjun är inte ens särskilt kontroversiell, eller konfrontativ. I den beskriver Linn Ohlsson hur det är att arbeta under så otrygga förhållanden som hon tvingats göra. Hon tar upp problemen med att få lån till hus, otryggheten som gör att hon inte kan planera för framtiden.
Hon beskriver ”den fruktansvärda otryggheten och förtvivlan. Jag har ingen trygghet och är väldigt utsatt”.
Alltså precis så som man kan föreställa sig att en fastlans har det. Att vara helt beroende av en arbetsgivare, men ändå inte ha någon anställningstrygghet. 
Det här missbruket av människor är djupt ovärdigt och borde inte få förekomma någonstans, men framförallt inte i ett public servicebolag. 
 
x x x 
 
Har Håkan Juholt mobbats bort från sin plats av mediernas bevakning? 
Det är sant att han har varit svårt jagad, minsta felsteg han gjort har rapporterats. Andra politiker kommer undan med mycket allvarligare klavertramp än vad Håkan Juholt gjorde. 
En del har sagt att det beror på att han är från landet och talar dialekt, andra att det är för att han är journalist själv i botten.  Det är bara nys. 
Trots den hårda bevakningen var det inte medierna som fällde Håkan Juholt, det var det socialdemokratiska partiet. Hade han haft det stöd i partiet han behövt, hade fler uttalat sitt förtroende och färre hade läckt komprometterande uppgifter om honom.  Jag tror att de allra flesta journalister också kände ett slags sympati med den hårt ansatta partiledaren, men nyhetsbevakningen i alla fall den sista veckan var i mina ögon både relevant och för det mesta saklig. 
 
LEDARSTICK
 
NYA HYRESLAGEN
Enligt en dom i kammarrätten måste inte VDn för det kommunala bostadsbolaget Armada lämna ut uppgifter om sin lön. Bolaget får tillämpa affärssekretess kring detta. 
Det är den nya hyreslagen som öppnat för denna tolkning. Offentlighetsprincipen får alltså stryka på foten. Tidskriften Hem & Hyra, som hade begärt ut uppgifterna, vill att ärendet prövas i Högsta förvaltningsdomstolen. Där måste man få rätt, eller lagen skrivas om. Självklart ska VD-lönen på ett kommunalt bolag vara offentlig.
 
HÖR AV ER OM NYA HEMSIDAN!
Tanken med vår nya sajt är att göra den ännu mer tillgänglig och lättanvändbar för er läsare. 
   Hör gärna av er med synpunkter till: hg@journalisten.se
 

 

Fler avsnitt
Fler videos