Hurra för norska dogma!
I morgon är det den 17 maj. För att fira denna högtid presenterar jag härmed Norges svar på de danska dogmareglerna. De norska handlar inte om film och har inte blivit världsberömda. Här finns inget pr-maskineri och inga världsstjärnor.
I morgon är det den 17 maj. För att fira denna högtid presenterar jag härmed Norges svar på de danska dogmareglerna. De norska handlar inte om film och har inte blivit världsberömda. Här finns inget pr-maskineri och inga världsstjärnor.
Norges dogma är i stället idéer för en lågmäld journalistik i hemtrakten. Reglerna är uttänkta av två lokala jeppar, som kommit på vad de vill göra, hur och varför. För sin egen skull och för läsarnas.
I Trondheim jobbar reportern Stein Arne Saether och fotografen Dan Ågren (född i Göteborg) på Adresseavisa. Till lördagsbilagan har de rest runt i bygderna, som ett slags samtidsarkeologer och K-spanare, i en gul Volvo 142 och upptäckt det som andra bara åker förbi. Bensinstationer, överväxta vägar, neonskyltar, mjölkpallar, kaféer där folk har tid att prata med varandra, mopedgubbar – sådant som ligger nära i tiden men som försvinner med minnet av framtidstron. Och så en massa människor som vill berätta.
”På ville veier” heter reportageserien och det är vad Stein Arne och Dan vill – åka vilse. Det är då det händer. Verkligheten dyker upp och tar över. Och efter mängder av artiklar och en hel bok om vilseåkandet i den stora förändringens tid är de norska dogmareglerna ordentligt testade. Så det är bara att sätta i gång – vem skulle inte vilja åka ut på dogma-jobb?
bryt
Även om det tar tid – ”det finns inga pengar och ingen hinner” – går det att börja med någon enstaka dogmaregel här och där. Snart kanske det kan utvecklas till ett helt vilse-jobb, bortom telefonen, skärmen och det stökiga skrivbordet.
Börja i alla fall med att njuta av dogma-reglerna:
Följ infallen. Använd bromspedalen lika mycket som gasen. Följ det spår som lockar. Tillfälligheterna hjälper dig.
Ingen planering. Fantasin kopplas på. Med överenskommelser försvinner spänningen.
Blanda er i varandras jobb. Två tänker bättre än en. Fotografen frågar, reportern ser bilden. Allt är gemensamt.
Massor av källor. Åk ut till folk på plats, ring inte. En källa kan vara guld värd, en annan kommer med ett helt okänt spår.
Gör för mycket. Din enda chans är just nu. Något som verkar ointressant i går kan vara den bästa grejen i dag.
Skapa situationer. Grip in, påskynda, rekonstruera. Journalistik är ändå regisserad verklighet. ”Var det omöjligas missionär”.
Prat-stanna. Överraskningarna väntar längs med vägen. Ta kontakt med dem du möter.
Tredje klass är rätt. Utgångspunkten är gräsrötterna. Bo och res enklast möjligt.
Glöm dogma. Skippa gärna alla regler. Drivkraften är du själv.
ma@journalisten.se
PS: Jakten på svenska journalister i Kina fortsätter. Två namn har tillkommit: frilansen Oscar Berger skriver för GP och Göran Malmqvist är reporterfotograf för SVT. Summan just nu: nio svenska journalister jobbar i Kina. Frågan kvarstår – vem är bäst?