Håll ljusen vid liv
Vilken framtid ska de som föds i dag möta? Vilket samhälle lämnar vi efter oss? Tankarna virvlar, jag har precis blivit mormor och framtiden känns plötsligt mycket nära.
När det gäller demokrati och yttrandefrihet är det så självklart – alla hyllar principerna. Men vad kan vi göra konkret för att värna rättigheterna så att de står starka även om tjugo år?
Kommer dagens små att kunna ta det för givet att uttrycka sin åsikt, att få demonstrera mot det som de tycker är fel? Det känns inte längre lika självklart som det har gjort.
Pressen på de fundamentala rättigheterna, de som bygger ett rättvist och demokratiskt samhälle, är hård. Det är lätt att huka, och inte orka ta striden. Men det är faktiskt vi som avgör hur det ska bli. Vi som lever och har ansvaret i dag.
Journalistik som berättar sanningen, står upp för de svaga, som avslöjar orättvisor och missförhållanden är en avgörande del av den demokrati vi alla värnar.
Det är inte svårt att hitta de utmaningar, för att använda ett populärt understatement, som den svenska mediebranschen står inför och mitt i; rekonstruktionen av Stampen, mediehus som drar ner på personal, omorganisationer som stressar sönder folk, försämrade villkor och allt tajtare ekonomi.
Ilskan mot giriga ägare, taskiga chefer och utarmningen av jobbet har blivit en del av vardagen.
Men det finns ljus i mörkret och kanske är det där vi måste börja. Att leta efter ljusen och hålla dem vid liv.
Den starkaste ljuskällan är att innehållet uppgraderas, för med det följer en mängd andra positiva effekter.
Det är med kvalitet som flera av de stora mediehusen tänker vinna striden om pengarna på nätet. Antingen genom betalande prenumeranter, eller med lojala läsare, som genom inlogg skapar möjligheter för personifierad, algoritmstyrd annonsering.
Räckvidd är viktigt, men viktigast verkar lojala användare vara. Klickjakten verkar alltmer läggas åt sidan.
Att innehållet stärks är en konsekvens av att man uppvärderar sina läsare/tittare/lyssnare. Den lojala och trogna konsumenten blir gynnad. Det skapar en långsiktighet i produktionen och är ett särskilt ljus i mörkret.
Satsningen på innehåll märks också redan konkret i en mängd starka avslöjanden och berättande.
Journalistik kan när den är som bäst förändra människors vardag, Vi ser det i avslöjandet om de förskingrande gode männen, där resultatet blev konkreta förbättringar för enskilda. Vi ser det i avslöjanden om korrupta företagsledningar som får gå och förhoppningsvis lämna över till någon bättre, i avslöjandet att barn sätts i isolering … Och vi ser det i fördjupande berättelser som skapar insikter vi annars inte hade fått.
Vi ser det varje dag i de medier vi väljer att ta del av.
***
Ett annat ljus i mörkret är att hatsajterna delas allt mindre i sociala medier, enligt en undersökning som LO gjort.
Kanske beror det på att människor tröttnat på de oresonliga, hatiska och nedsättande uttalandena. Kanske kommer det leda till ett allmänt bättre debattklimat generellt. I så fall går vi verkligen en ljusnande framtid till mötes.
Glad sommar!
STICK
VLT:S ATTACK PÅ PUBLIC SERVICE
VLT gjorde i veckan en så kallad granskning av medierna i sin region. Det var en rätt pinsam uppvisning. Visst behöver medierna granskas, men då måste sökarljuset också riktas mot dem själva. Som reportaget såg ut, var det i stort en förtäckt attack mot public service.
Orsaken är förstås att tidningens ledning hoppas få allmänheten med sig på kravet att pengar ska tas från public service till de privata, kommersiella tidningsföretagen. Men förslaget som tagits fram av Public service-kommissionen är illa genomtänkt.
Fördelen med de privata mediehusen är ju just att de är privata, att de bidrar till mångfalden, att de är fria att ge ut de medier de själva vill med det innehåll de vill. De ska inte styras av statliga regleringar. Public service är en omistlig del av den svenska oberoende journalistiken och bör inte dräneras på intäkter.