Gå direkt till textinnehållet

Transparensen får vi leva med

Sajten Mediacreeper, som kartlägger var svenska journalister surfar, har fått ett svalt mottagande.  Men den här typen av transparens får vi vänja oss vid.

Mediacreepers grundare vill låta allmänheten övervaka var journalister surfar, för att stärka debatten om journalistik. Vad läser svenska journalister – och vad undviker vi att skriva om?

Det är inte särskilt trevligt att bli övervakad. Det märks på reaktionerna. En invändning som luftats är att Mediacreeper hotar källskyddet. Källskyddet bör vara oantastligt, men i detta sammanhang är det inte relevant.

Övervakningen bygger på att den som äger en sajt aktivt ber Mediacreeper att rapportera vilka medieföretag som är inne och läser. Det krävs att sajtens ägare lägger in en särskild kod på sin sida för att Mediacreeper ska kunna övervaka. Därför kan man som källa känna sig helt lugn. Ingen sajt övervakas som inte har begärt det.

Men obehaget för journalister kvarstår. Att skydda källor är viktigt även av affärsmässiga anledningar. Vakna reportrar kan nu, i viss utsträckning, se var konkurrentens journalister surfar. Och detta är nog rätt väg att gå – för transparensen kommer vi inte undan. Att utnyttja den för att kika över axeln på kollegor, är klokare än att skrika om ett källskydd som inte hotas.

Den som i dagarna övervakat sina kollegor kan konstatera att sommartorkan frigjort en hel del surftid. Den sajt som uppges haft flest besök av svenska journalister den senaste veckan är nämligen humorsajten Tjuvlyssnat.


Fler avsnitt
Fler videos