Gå direkt till textinnehållet

Min dator är paj – men det gör inget

Min dator har gått sönder. Jag trycker på knappen men den vägrar att starta. Det är segt, men det gör inte så mycket.

Man hör ibland mardrömshistorier om havererade hårddiskar. Bokmanus som försvunnit. Artiklar som dött cyberdöden. Bilder som aldrig kunnat publiceras.

Men när min dator gick sönder igår gjorde det faktiskt nästan ingenting. Dels för att min försäkring innebär att datorn blir reparerad kostnadsfritt inom 24 timmar. Men främst för att jag har två backuper av innehållet på hårddisken. Säkerhetskopiering är inte särskilt sexigt, men det gör ett datorhaveri drägligt – istället för katastrof.

Att säkerhetskopiera görs vanligen på två sätt: antingen genom att man skaffar en extern hårddisk, eller genom att man lagrar innehållet på nätet.

En extern hårddisk är en ganska liten apparat som man pluggar in till datorn och sedan kopierar filer till. De externa hårddiskarna säljs i flera olika storlekar. Vill man exempelvis spara många bilder eller teveinslag är det bra att skaffa en rymlig hårddisk, gärna tusen gigabyte.  En sådan kostar ungefär tusenlappen.

Att lagra material på nätet är ännu smidigare. I vissa virusprogram ingår säkerhetskopiering, då sker det vanligen automatiskt. Men det finns också separata nättjänster som erbjuder säkerhetskopiering. Ofta är det kostnadsfritt upp till en viss gräns, som dock brukar vara ganska låg. Har du utrymme för att säkerhetskopiera 2 gigabyte kan du inte räkna med att få plats med mer än de viktigaste mapparna. Vill du ha större utrymme kan prenumerationen gå på ett par hundralappar i månaden.

Om man har många tunga filer kan en avvägning vara att lagra det största, till exempelvis bild- eller inslagsarkivet, på externa hårddiskar, och samtidigt regelbundet kopiera de viktigaste arbetsmapparna genom en nättjänst.

Lägger du ett par timmar i sommar på att fixa säkerhetskopieringen behöver du inte gå upp i limningen nästa gång datorn strejkar. Men tänk på att du kan behöva två kopior av material som är oersättligt – för även externa hårddiskar kan krascha…

Några användbara länkar:

www.storegate.se

www.carbonite.com

www.mozy.com

www.diino.com

Fler avsnitt
Fler videos