Gå direkt till textinnehållet

Mät din tid

Tidrapportering används sällan på redaktionella arbetsplatser. Och visst – stämpelklocka klingar inte så kul. Men det finns fördelar med att mäta sin tid.  

Idag finns det många tidrapporteringsverktyg på webben. De flesta av dem kostar pengar, men om man kan tänka sig att tidrapportera på engelska så fungerar Toggl.com utmärkt och har en fullt användbar gratisversion.

Men varför ska man då mäta sin tid? Är inte stämpelklockan en symbol för löneslaveri?

Fördelarna med att mäta sin arbetstid – eller valda delar av den – är tydligast för frilansar. Som frilans är det lätt att tappa kollen på hur mycket tid man lagt ner på ett jobb. Ibland är uppdrag så roliga/svåra/dåligt beställda att timmarna rinner iväg – och vad blev egentligen timlönen?

Annons Annons

För en anställd kan det finnas poäng i att mäta hur mycket arbetstid man lägger på olika arbetsmoment, exempelvis om man är överbelastad eller ombeds ta över en kollegas arbetsuppgifter. Då kan det vara användbart att konkret visa hur långt timmarna räcker.

En annan situation är om du har ett visst antal timmar avsatta per vecka för att jobba med ett utvecklingsprojekt eller ett grävprojekt. Eller om du har en servicefunktion och jobbar åt olika redaktioner – då är Toggl ett behändigt sätt att mäta hur tiden fördelas. Vill man helt enkelt bara bli mer effektiv kan en periods tidsmätning vara en ögonöppnare till hur man prioriterar sin arbetstid.

Sajten Toggl.com är enkel att använda. Efter att ha blivit gratismedlem börjar du med att skapa och namnge ett projekt – exempelvis ett grävuppdrag, ett specifikt reportage eller ett redaktionellt utvecklingsprojekt. Varje gång du arbetar med detta uppdrag går du in på Toggl.com, klickar på startknappen på förstasidan och markerar aktuellt projekt. Då börjar klockan ticka. När du jobbar klart stänger du av tidsmätaren och tidrapporten sparas automatiskt.

Efter en vecka eller någon månad kan du plocka ut en sammanfattning av hur länge du jobbat med olika projekt och hur många timmar du lagt vid olika tillfällen. Vill man ha järnkoll på sin arbetstid kan man dessutom skriva in exakt vilka arbetsmoment man gör varje gång man startar en mätning. En kontrollmänniskas våta dröm.

Lisa Bjerre

 

Fler avsnitt
Fler videos