Gå direkt till textinnehållet

Därför kommer Google att sockra sitt bokbud

Google vill skanna in all världens litteratur. Det är, på sitt vis, Googles största projekt hittills. Lyckas man systematisera och göra all text som någonsin har tryckts i bokform sökbar kommer det att resultera i en datamängd som får dagens sökordsanalys och karttjänster att verka småttiga.

Gradvis har Google täckt för alla invändningar: Verk vars copyright-skydd har gått ut är öppna och gratis för alla. Inget konstigt där. Verk som är "föräldralösa", det vill säga skapade inom normala skyddstider men utan något aktivt förlag som bevakar rättigheterna, behandlar Google på samma sätt – men bokför noga vilken trafik varje titel drar. Skulle någon rättighetshavare träda fram och bevisa sin ekonomiska upphovsrätt kommer Google att betala vederbörande i efterhand.

Alla upphovsrättsskyddade böcker visas inte i sin helhet, utan bara i form av små utdrag. De skannas däremot i sin helhet, även om det ännu inte finns tillstånd för visning – marknadsfördelen, i den händelse att man lyckas förhandla sig ur de svårigheter som därmed väntar, blir enorm bara mätt i volym.

Ingen kommer att ha fler böcker skannade och klara för digital försäljning än Google.

Ingen kommer att orka ikapp.

Förhandlingar pågår under vintern 2010 med en hastighet som ger varje vecka en känsla av nyhetsmässiga avgöranden och verkliga brytpunkter. Och jag tror att man kan säga en sak med säkerhet: Bokprojektet har högsta prioritet. Det kan vara politiskt avgörande för Google. Google kommer inte att låta några kronor hit eller dit påverka projektets utfall.

En äldre generation internetanvändare har på grund av bokprojektet för första gången kommit att reflektera över Google som fenomen. Det ser man inte minst i Sverige, där idén om folkbiblioteket är tätt sammanflätad med landets hela bildningsresa. Grundläggande frågor som mer internetorienterade personer har ställt för flera år sedan – problematiseringar enligt formeln "indexerad kunskap plus pengar lika med makt" – ställs nu för första gången av en generation nätanvändare födda under 1900-talets första halva.

Hur Google beter sig här blir avgörande för hur en stor, köpstark, politiskt potent och på internet allt viktigare grupp människor uppfattar dem.

Bokprojektet är ett knivigt pedagogiskt problem. Å ena sidan måste Google Books erbjuda alla böcker på alla språk för att garantera mångfald och inte bli beskyllda av ilskna fransmän för kulturimperialism. Å andra sidan får de ju inte ha något som liknar monopol. Vilket är minst evil?

Det handlar om det igen, vem som bygger, vem som äger. Företag eller offentlighet?

Det måste vara en av de avgörande frågorna i vår tid.

ANDREAS EKSTRÖM

Kulturjournalist på Sydsvenskan

P.S. Aftonbladet har den 30 december avfotograferat National Enquirer, som i sin tur har arrangerat och återskapat bilder från en övervakningskamera som kanske finns och som National Enquirer har fått beskrivna för sig, och som i så fall eventuellt visar Tiger Woods med person som eventuellt är hans älskarinna, enligt vad någon säger till National Enquirer. Han sa att hon sa att han sa att hon sa att han sa att hon sa…

Fler avsnitt