Gå direkt till textinnehållet
Bild på författaren
Ola Sigvardsson
journalist (fd Medieombudsman)

Vridna förstasidor ger förljugen bild

Det är snart dags nu. Estelle ska ha ett syskon.Som vanligt­ är det välinformerade Se&Hör som bjuder på nyheten. Men det har varit lite trögt i portgången.

Redan i januari spådde Häxan Rosie att den lyckliga tilldragelsen skulle äga rum i augusti. Så blev det ju inte, men även den bästa häxa kan ju ha fel någon gång.
Men skam den som ger sig.

I nummer 21 från den 15 maj är huvudrubriken på första­sidan ”Har satt på sig mammakläder igen – Här döljer Victoria­ ­magen”. Det hela illustreras med en glad prinsessa som ser ut att knäppa sin kappa. För att vi inte ska missa var den kungliga livmodern på ett ungefär är placerad är Victorias mage inringad med röda streck.
Att något verkligen var på gång framgick av förstasidan på Se & Hör två nummer senare. På huvud­bilden syns mamma Victoria med en allvarlig Estelle på armen. Rubriken lyder: ”Tackar experten för Estelles syskon – Victoria gravid tack vare kliniken”.

Att kungahuset skulle säkra tronföljden med provrörs­befruktning verkar kanske inte helt sannolikt, men Se & Hör brukar ju vara väl under­rättade.
Texten i tidningen ger förklaringen. År 1997 genomgick kronprinsessan en behandling av anorexiexperten ­Annika Kahm på en klinik i USA. Tidningen konstaterar: ”Hade inte Victoria kommit över sina anorexi­problem, om hon fastnat i sjukdomen och fortsatt att svälta sig själv, så skulle hon heller inte kunnat bli gravid och få sin älskade dotter Estelle, 1, med prins Daniel, 39. Nu längtar kronprinsessan efter att skaffa ett nytt syskon till Estelle. Enligt rykten är det redan på gång. Och den hon har att tacka för det är åter igen Annika Kahm.”

Men man kan ju råka ut för bakslag. Omslaget till sista septembernumret av tidningen pryds av en bild på en sorgsen­ prins Daniel som kramar sin fru. Rubriken lyder ”Daniel tröstar Victoria – ­Babydrömmen sprack”.
Den som oroas av att hon drabbats av missfall kan emellertid ta det lugnt. Inne i tidningen finns ett reportage från prinsessan ­Lilians begravning. Kronprinsessans sorg är, enligt tidningen, att Lilian inte kommer få se Estelle­ och hennes syskon växa upp. Baby­drömmen sprack.

Det är naturligtvis störande för alla som är intresserade av god journalistik att de här så kallade nyheterna antingen inte är belagda, påhittade eller, som på förstasidorna, vridna så att de signalerar något helt annat än vad som står inne i tidningen. Även om det möjligen är en outtalad överenskommelse med läsarna av tidningen att det får vara så, ger det en skev och förljugen bild av de personer som utsätts för uppmärksamheten.

Det är naturligtvis inte en kränkning att påstå att någon i offentligheten kanske är gravid. Däremot är det ett intrång i privat­livet. Och då är vi där igen: hur stor är den privata sfären för en kronprinsessa? Även för de mest offentliga personer brukar hälsa och olika aspekter av reproduktion höra dit. Även om det kan diskuteras var gränsen går för Victorias privatliv har hon rätt till en rimlig behandling, där sanning snarare än fantasier får styra.
För övrigt önskar jag kronprinsessan all lycka med barn­alstrandet. Om hon vill ha några fler.

Fler avsnitt
Fler videos