Krönika

Björn Häger journalist & journalist­utbildare
skicka e-post rss

Personalpolitik som på brukspatronernas tid

14 juni, 2017

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Vid en lunch i solen på Ekots uteplats berättade en av vikarierna om beskedet hon fått för att få jobba kvar på Sveriges Radio: gå ur facket. ”Vad sa du?”, sa jag eftersom jag trodde jag hört fel.

Flera av de andra vikarierna runt bordet vittnade om samma sak. På Sveriges Radio och på Sveriges Television får de ett ultimatum: Gå ur facket, eller lämna stridbara Journalistförbundet för snällare Unionen, om ni vill jobba kvar.

På något sätt har denna helt absurda situation uppstått. Och ingen verkar vilja ta ansvar för den. Från de högsta cheferna är det tyst.

Och jag undrar om ledamöterna i public service-bolagens styrelser vet att det i radio- och TV-husen tillämpas en personalpolitik som inte hörts av sedan brukspatronernas tid?

Journalisten skrev häromdagen om hur Magnus Nilsson, som jobbat på SVT i nio år, blev utlasad eftersom han vägrade lämna sitt fackförbund.

Hans chef sa att om han bytte från Journalistförbundet till Unionen så skulle han få ytterligare ett års programanställning.

”Vi får jobba mer med de chefer som uttrycker sig så. Det är inte så som vi som arbetsgivare ska uttrycka oss”, säger en HR-chef på SVT.

I stället för att se över ett vrickat system ska man alltså tänka på hur cheferna ”uttrycker sig”.

Det är skamligt! Och en gåta hur utlasnings-idiotin kan fortsätta med tanke på de följder det får för människor i karriären och deras möjligheter att till exempel låna till en bostad och bilda familj.

Liksom för de mellanchefer som blir utbrända av att ständigt skola in nya människor när de som lärt sig jobbet ska kastas ut. Som mellanchef på radion har jag, liksom många andra, fått stå vid personalchefens dator och se vilkas projektanställningar som inte får förlängas. I mitt fall gällde det unga kompetenser inom it-frågor, grävande journalistik och mångkultur.

När jag nyligen nämnde fenomenet utlasning på Facebook var det som att öppna en dammlucka. Vittnesmålen rasade in. Liksom ilskan.

Någon tipsar om en studie som visar att journalister är mer otrygga än andra yrkesgrupper. Några beskriver hur vikarier och till och med praktikanter får skola in den ständiga strömmen av nya vikarier. En annan berättar hur en utlasning av en duktig och väletablerad lokalreporter motiverades med att han ju kunde få förtur om den fasta tjänsten blev ledig. Tänk om en ”superstjärna” skulle söka jobbet på den lilla lokalredaktionen.

Kan någon förklara vilken kollektiv katastrof som skulle inträffa om vår bransch slutade med att systematiskt kringgå lagarna om anställningsskydd?

Utlasningsvansinnet är lika oanständigt som obegripligt. Det är hög tid för branschen att låta arbetsrätten fungera som den ska. Och i konstruktiv diskussion med fackförbunden sätta punkt för en sorglig episod i sin historia.

Visst kan en superstjärna komma att söka det där lediga lokalredaktörsjobbet. Frågan är bara hur många unga stjärnor som ska läras upp, kastas ut och sjabblas bort på vägen dit.

Kommentarer

Det finns 13 kommentar på sidan.

Inlagt av Christer Stenberg ons, 2017-06-14 16:00

Skamligt! Dessa chefer borde istället tvingas lära sig vad föreningsfrihet innebär.
Hur är det ställt när de har såna åsikter? Handlar inte om hur kommunikationen sker. Skrämmande!

Inlagt av Bruce Clarke ons, 2017-06-14 17:33

Fruktansvärd mentalitet på dessa redaktioner om det förhåller sig så. Men en omedelbar fråga som dyker upp hos mig är, varför de istället för Journalistförbundet ska välja Unionen? Vilken är skillnaderna i redaktionernas förhållande till respektive fackförbund? Är Unionen mindre stridbar än Journalistförbundet?

Inlagt av Larry ons, 2017-06-14 17:35

Larvigt inlägg som sjuder av okunskap hur ekonomin ligger till i det nya mediasverige. Kolla upp det och återkom med en bättre förståelse kring den ekonomiska verkligheten för mediaföretagen 2017. Lägg därtill att facket är så ute och andas så mycket 80-tal. Nu lever vi som sagt i år 2017. Då är det en annan verklighet som gäller. Den som är med facket idag är bara mossiga gamla bakåtsträvande gnällspikar.

Inlagt av Eva ons, 2017-06-14 18:58

Word!
På tiden att galenskaperna upphör. Det är ett sådant oerhört slöseri med talang och resurser - både för dem som åker ut och för dem som är kvar, som aldrig får bli samspelta med sina kollegor utan ständigt tvingas lära upp nya. Skam. Skam är det.

Inlagt av Jimmie Larsson tors, 2017-06-15 06:46

Vad är det för verklighet du beskriver Larry? Genuint nyfiken, för jag förstår inte hur årtalet korresponderar med arbetsrätten. Om jag utgår från att du menar att mediabolagen har väldigt lite pengar i dag så vore väl en möjlig lösning att inte lägga så ofantligt mycket tid på att kringgå lagen om anställningsskydd - för tro mig, jag har sett det på väldigt nära håll, det tar ENORMT mycket tid - och på att ständigt rekrytera nya personer. Kul att du är med och diskuterar - och modigt. Jag hade haft svårt att kalla just Björn Höger, av alla personer, okunnig om branschens ekonomiska verklighet.

Inlagt av Leif tors, 2017-06-15 12:41

Så här ser det ut överallt. Det har bara gått olika långt i olika branscher. Statliga arbetsgivare, kommunala och privata arbetsgivare är likadana. Nu är det inte frågan om "utLASningar" som är den mest brännande. Den är att de styrande (arbetsgivarna) kräver att de styrda (arbetstagarna) skall låta sig vara styrda. Frågan om demokrati i arbetslivet måste upp på dagordningen. Utan demokrati kan arbetsgivare med chefer fortsätta bete sig som de gör i fråga om anställningar, medarbetarnas föreningsfrihet osv. Det här är så knepigt eftersom den rädsla och oro beteendet ger upphov till hos medarbetare har en funktion i att ge stabilitet åt själva det sociala systemet med styrande och styrda. Vill journalistförbundet göra något åt detta? Det vore positivt!

Inlagt av Mattias Klefbeck tors, 2017-06-15 20:10

Hej Larry!

Du skriver svepande om ekonomin utan att precisera exakt vad du menar. Dessutom är det lite förenklat att klumpa ihop hela mediabranschen, tycker jag.

Inlagt av Mattias Klefbeck tors, 2017-06-15 20:11

Osäkra anställningar brukar motiveras med att man vill ha en snabb möjlighet att dra ner personal i dåliga tider. Men någon sådan flexibilitet behövs knappast på SVT, SR eller UR. Vi har så gott som samma budget år efter år. Risken för överraskningar är minimal. Därmed faller väl argumentet för osäkra anställningar åtminstone inom public service?

Däremot kan ju privata mediabolag ha en helt annan och svårare ekonomisk situation.

Inlagt av Curt Guwallius tis, 2017-06-20 17:01

Verkar som inget hänt inom SR/SVT. Är dessa public service företag beredda att granska sig själva? Svepande ursäkter kan inte godtas.
De fantastiska grävande reportrar, som finns inom public service kommer knappast få uppdraget att avslöja SR/SVT:s personalpolitik och syn på facket...

Inlagt av Mats-Bertil Larsson tis, 2017-06-27 03:58

Det här låter märkligt, som en klintbergare. En arbetstagare, hos en viss arbetsgivare, som byter medlemskap från en kollektivavtalsbärande organisation till en annan kommer även i fortsättningen att vara bunden av den första organisationens avtal, ur vilket det enskilda anställningsavtalet alltjämt kommer att hämta sitt innehåll.

Vad arbetsgivaren skulle ha att vinna på en sådan här operation är därför svårt att förstå.

Inlagt av Margaretha tors, 2017-06-29 21:45

Det pågår en kamp mot facklig kamp för att försvara våra rättigheter, bla rätten till en trygg anställning. Detta liknar vad som händer i Göteborg där Hamnarbetarna förtalas t o m av regeringen när de kämpar för att lagar och föreningsrätt ska respekteras av arbetsgivaren.

Inlagt av IngridTeern tors, 2017-06-29 23:45

Unionen är mindre beredda att ta strid för sina medlemmar eftersom de organiserar både chefer och deras underlydande. Det är en svår balansgång för att tillfredsställa båda parter, men Unionen gör det lätt för sig genom stå upp för chefer och de direkt underlydande. Övriga ska betala sin medlemsavgift och se glada ut.

Inlagt av Anna tis, 2017-07-04 09:21

En anhörig som jobbat på P4 Örebro vittnar om samma sak. Hen fick veta att om hon var med i Journalistförbundet kunde hennes programanställning sträcka sig i högst två år, men om hon istället gick med i Unionen kunde den tiden fördubblas och hon kunde få vara kvar i fyra år.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies