Krönika

Andreas Ekström Kulturjournalist, Sydsvenskan
skicka e-post rss

Håller tummarna för Uncoverage

10 december, 2013

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Förra veckan startade Uncoverage i USA. Uncoverage är ett slags Kickstarter för journalistik – här kan vem som helst medfinansiera professionella journalister som vill göra seriösa jobb.

Styra dessa journalister kan man också göra, men bara genom pengarna: man väljer alltså vilket projekt man vill stötta, men har sedan ingen påverkan på innehållet. Man kan heller inte beställa vad som helst. Redaktören Israel Mirsky gör klart att han inte tänker administrera journalistik om Miley Cyrus – uppdragen måste matcha sajtens public service-profil.

De färdiga resultaten publiceras öppet, utan några betalväggsbegränsningar. Det är i sig det mest intressanta: det betyder ju att sajtens ägare tydligt kommunicerar att det är det journalistiska arbetet som kostar, medan distributionens kostnader är försumbara.

För att stärka seriositet och kontroll har Uncoverage skrivit ett samarbetsavtal med stiftelsen Center for public integrity, som bedrivit undersökande journalistik av närmast kameralt snitt sedan 1989, med goda resultat. (Dess grundare Charles Lewis har skrivit en fantastisk bok som heter "The buying of the president", som jag rekommenderar till varje svensk politiknörd, då främst i den andra upplagan från 2004.)

Uncoverage har en egen affärsmodell också – sajten ser sig som en förmedlare av pengar från publik till enskilda berättare, och tar därför i storleksordningen fem till sju procent av de belopp som kommer in.

Sådana här försök har gjorts tidigare, med större eller mindre framgång. Det finns gott om succéexempel från kulturvärlden, där allt från skivinspelningar till utställningar har möjliggjorts via öppen gruppfinansiering.

Möjligen har Uncoverage ett lite bätte utgångsläge. Redskapen är enklare och bättre nu, och kanske har samtidens kultur långsamt börjat röra sig tillbaka mot en koppling mellan innehåll och kostnader.

Kanske, säger jag. För nog är det mycket i Uncoverage-projektet som liknar önsketänkande. Har vi verkligen en bred allmänhet som är beredd att betala för journalistik inte bara för den nytta eller den underhållning den ger, utan för dess politiska värde? Inte mycket tyder på det.

Vi lever i en värld där shopping och aktivism förenas av en sak: De är båda möjliga att utöva med ett enda klick. Skillnaden är väl den att Amazon i normalfallet levererar, medan saker som mänskliga rättigheter och kvalitativ journalistik sällan uppstår via Facebook-event.

Jag följer Uncoverage noga och håller alla tummar.

                                                     ANDREAS EKSTRÖM
                                                     kulturjournalist på Sydsvenskan

P.S. "Medierna" i P1, jag älskar er, men om ni inte slutar förlöjliga folk med hjälp av töntig musik i bakgrunden, som liksom ska betona det absurda i något dåligt redaktionellt beslut nånstans, så kommer jag och slår en dagstidning i huvudet på er. Eventuellt i läsplatteversion.

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Kajsa Karlsson tis, 2013-12-10 14:29

Det låter ju så hedervärt, men tyvärr tror jag inte på den här typen av gruppfinansierad journalistik. Avsändaren är för diffus, en sajt som publicerar avslöjanden då och då? Värdet i att återkommande, vecka ut och vecka in, dag ut och dag in, leverera tidskrifter/program med kvalitativ journalistik är svårslaget. Publiken vill ha en kontinuitet för att vara beredda att pröjsa. Tror jag.

Inlagt av C F tors, 2013-12-12 07:52

Herr von Oben är visst i farten: "Har vi verkligen en bred allmänhet som är beredd att betala för journalistik inte bara för den nytta eller den underhållning den ger, utan för dess politiska värde? Inte mycket tyder på det."

En hel del tyder faktiskt på det. Decennium efter decennium av västvärldens högsta hushållstäckning av prenumererade dagstidningar, exempelvis. Att den sjunkit på senare år beror ju inte på att Svennebanans intresse för politik och samhällsliv sjunkit, utan på att en dagstidning av i dag är så mycket sämre nu än för tio år sedan.

Att det här projektet ändå är dödfött beror nog mer på den bakvända logiken: att i förväg begära betalt för att avslöja missförhållanden är ju att bädda för billigt sensationsmakeri. Vilken journalist lägger ned ett spår, som han eller hon fått fullt finansierat, även om det vid närmare påseende inte visar sig hålla måttet?

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies