Krönika

Andreas Ekström
skicka e-post rss

En högersväng att prata om

20 juli, 2015

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Tre liberala ledarsidor i Sverige har på kort tid har gjort betydande hållningsförändringar. Jag talar förstås om Göteborgs-Posten, Dagens Industri och Expressen.      

Ledarsidor, brukar man ibland säga, har inget större inflytande. I så fall skulle ju en majoritet av svenska folket rösta liberalt.

Jag tror att det är en grov missuppfattning.

Bra opinionsjournalistik påverkar inte omedelbart genom de åsikter som framförs, utan ännu mer genom att sätta dagordningen för vad vi pratar om, och hur vi gör det.

Göteborgs-Posten har bytt ut hela sin ledarredaktion och tagit ett steg till höger i så gott som alla frågor.

Dagens Industri har i en rad häpnadsväckande texter anammat Sverigedemokraternas självbeskrivning, och propagerat för att skrota Decemberöverenskommelsen, på ett sätt som inte lämnar mycket utrymme för annan tolkning än en önskan om borgerlig regering med stöd från Sveriges reformerade vit makt-parti.

Expressen har ändrats minst av dessa tre, men skickar testballonger i migrations- och integrationsfrågan som allt mer börjar likna missiler.

Det tycks främst vara de tre redaktörerna som personligen driver ändringarna. Alice Teodorescu, PM Nilsson och Anna Dahlberg skriver texter på sina liberala ledarsidor som bara med svårighet kan pressas in under det liberala paraplyet. Inte alltid, förstås. Men tillräckligt ofta för att det är befogat att tala om en kursändring. Särskilt viktiga exempel kan hämtas från Almedalsveckan, då både PM Nilsson och Anna Dahlberg skrev texter som jag tror kommer att bli föremål för framtida forskning när normaliseringen av den främlingsfientliga högerns retorik år 2015 ska undersökas.

Man kommer att säga att den gick snabbt.

Man kommer att säga att förmenta liberaler gick i bräschen.

Ida Ölmedal sammanfattade den 2 juli på Expressens kultursida PM Nilssons glidningar så här:

”Det är en text som är så naiv i sin beskrivning av Sverigedemokraterna att man skulle vilja be Nilsson läsa sin dagstidning ibland och gå en grundkurs i modern historia.”

Jag undrar i mitt stilla sinne var ägarna befinner sig i detta. Är det som sker något som familjerna Hjörne och Bonnier alls funderar över? Spelar sådant någon roll?

Jag tror kanske inte att det gör det längre.

Om Alice Teodorescu, PM Nilsson och Anna Dahlberg tar sina uppdrag på tillräckligt allvar, vilket jag är övertygad om att de gör, så bör de sätta sina nylanserade idéer i en kontext, givet den egna tidningens historiska hållning.

Det har skvallrats friskt om Bonnierkoncernens eventuella bud på Aftonbladet under sommaren. Branschen räknar på priser och möjligheter på alla möjliga vis. Men tänk om man skulle vara så gammaldags att man blandar in lite ideologi också?

Enligt min mening bör familjen Bonnier fundera på om det är förenligt med familjens flerhundraåriga publicistiska tradition att ge ut en dagstidning med en ledarsida som vilar på socialdemokratisk grund. Det är det kanske. Det kan kanske ses som ett sätt att ta mångfaldsansvar. Jag skulle tycka att det vore acceptabelt, om det var genomtänkt även ur ideologisk synvinkel – det är den totala tystnaden mitt under pågående kursändringar här och där som gör mig illa till mods.

Varför det har blivit så här är jag inte kapabel att överblicka, och på intet sätt vill jag påstå att ledarsidesjournalistik skulle vara min specialitet. Jag tror att det behövs mer tid för att förstå detta rätt. Men något kan man se:

Grupperna som vi kanske kan kalla ”näringslivshögern” känner djup frustration över att SD inte ”räknas in” i det borgerliga underlaget. Det handlar inte om ideologi, utan mer om realpolitik. Kan man få makten så bör man ta den, och så får man hantera eventuell dålig lukt senare. Möjligen hänger det i sin tur samman med ett ganska primitivt sossehat i denna grupp: Socialdemokraterna regerar – de måste stoppas till vilket pris som helst.

Och så finns det en annan liten detalj som gnager, en journalistisk:

Jag och många med mig har länge argumenterat för att de osignerade huvudledarna måste bort. Det kan ju verka lite otidsenligt att tänka sig att en tidning ”tycker” något, liksom kollektivt, i sin organism. Särskilt eftersom landets chefer över ledarredaktioner numera sällan eller aldrig har något inflytande över resten av verksamheten.

Men det finns ett motargument.

Så länge en redaktör för en ledarsida har till uppdrag att se till så att det finns en osignerad politisk riktningstext i tidningen varje morgon, så stärks möjligen känslan av att uppdraget går bortom den enskilde. En huvudledare är större och viktigare än en krönika, eller en analys, eller en kolumn, eller vadhelst vi nu vill kalla det.

I en tid då individen börjar väga tyngre än både plattform och ämbete blir den signerade texten av ledarsidornas redaktörer mer lästa och spridda än huvudledarna. Det tycks passa vår tid bättre.

Samtidigt går något viktigt förlorat. En huvudledare signalerar inåt: den som skriver denna text har ett särskilt ansvar för att förvalta ägarnas vision, men också tidningens intellektuella historia. Kursändringar bör göras med varsamhet, och de bör vara väl förankrade.

Något är det, med hastighet och innehåll i de pågående förändringarna på GP, DI och Expressen, som antyder att det inte alls förhåller sig så.

                                                                                       ANDREAS EKSTRÖM

                                                                        Kulturjournalist på Sydsvenskan

Läs Bengt Olof Dikes debattartikel här.

 

 

 

Kommentarer

Det finns 19 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Jan-Olof Bengtsson mån, 2015-07-20 12:39

Syftet med osignerade texter och ledare är att det är budskapet som ska tala så att läsaren inte förblindas av skribentnamnet. The Economist är typexemplet på detta. Allt är osignerat och har varit så sedan 1850-talet.
Sluter mig också till att du inte är liberal trots att du arbetar som kulturjournalist på liberala Sydsvenskan. Lite av liberalismens fördelar, eller hur?

Inlagt av Mikael Palmgren mån, 2015-07-20 13:09

Det skulle även vara ytterst intressant att få läsa vad Andreas Ekström anser sig själv stå politiskt!

För synpunkten och ställningstagandet när det gäller andra tidningars ledarsidor och Bonniers ställningstagande är nog oerhört subjektivt när det är en annans tidnings Ledare som gör analysen.

Min känsla och inklasdning av AE är att han som längst till höger på sin höjd kan vara socialliberal, nej ändrar det till socialistisk med möjligen liberala drag.

Undrar vad de tidningar som AE nämner skulle klassa Journalisten?

Inlagt av Rikard mån, 2015-07-20 14:48

"Kursändringar bör göras med varsamhet, och de bör vara väl förankrade."
Helt sant, men det gäller stora politiska beslut i mycket högre grad än en och annan ledarartikel. Det senaste decenniets exempellösa kursändring i migrationsfrågor m.m saknar såväl varsamhet som förankring i breda folklager. Kanske borde Ekström, i konsekvensens namn om inte annat, rikta sin oro åt det hållet i stället.

Inlagt av Olov Gunnarsson mån, 2015-07-20 15:38

Mediavänstern har säkert alla skäl att vara nervösa, svenskarna är trötta på att kallas rasister och trötta på att tvingas ta hand om all världens fattiga. Detta är inte på låtsas längre Andreas, problemen börjar bli riktigt allvarliga både på kort sikt och på lång sikt. Problemen är påtagliga för alla förutom politiska och kulturella eliten som är väl skyddade i etniskt rena bostadsområden. Denna stämning och detta hyckleri kan inte ens (eller snarare speciellt) en seriös journalist eller dennes arbetsgivare avskärma sig ifrån. Och ska heller inte göra det - eller hur ?

Inlagt av George Bolcsfoldi mån, 2015-07-20 16:03

Jag välkomnar det faktum att ledarsidorna i tre tidningar har brutit sig loss från den i övrigt "politiskt korrekta" massmedia. De journalister som har sin hemvist inom vänstern har nära på haft en åsiktsmonopol i massmedierna vilket varit till nackdel för det demokratiska samtalet. Jag hoppas att Andreas Ekström också välkomnar denna breddning av debatten i svensk media.

Inlagt av Lasse Litzén mån, 2015-07-20 16:47

Skarpt, välskrivet, oroande.

Inlagt av Ulf Lindström mån, 2015-07-20 18:49

Redaktionell text, brukar man ibland säga, har inget större inflytande. I så fall skulle ju en majoritet av svenska folket rösta på Vänsterpartiet och Miljöpartiet..Å andra sidan, journalistik påverkar inte omedelbart genom de åsikter som framförs, utan ännu mer genom att sätta dagordningen för vad vi pratar om, och hur vi gör det. Exakt, därav din förvåning över de tre tidningarnas omsvängning.

Inlagt av Örjan Torpe tis, 2015-07-21 11:48

"Kursändringar bör göras med varsamhet, och de bör vara väl förankrade."
Det är kanske därför det sk. reformerade vit makt-partiet fått ökat stöd?
Kursändringarna har kanske inte varit varsamma och förankrade ur ett samhälleligt perspektiv.

Inlagt av Andreas Ekström tis, 2015-07-21 17:23

Det är lite deppigt att min personliga politiska hemvist efterfrågas – men det är väntat. Alltför många förmår inte läsa en text eller diskutera en fråga utan att först ha klart för sig vem som är avsändare, och vad vederbörande möjligen har för agenda.

I det här fallet är min agenda den medienördiges: Här kan vi tydligt identifiera en förändring i svensk opinionsjournalistik. Den sker ganska snabbt, den sker samtidigt, den sker på tre stora tidningar. Då är det naturligt att någon ställer de frågor jag ställer: Varför händer detta nu? Vem styr det? Vad säger ägarna om det, med tanke på att ledarsidans hela existens ju motiveras av att ägarna vill driva en viss världsbild på en avgränsad plats i tidningen.

Men, för att diskussionen kan komma vidare: Jag har ofta offentligt kallat mig saker som "mittenextremist", "pragmatiker", "liberal", "socialliberal" med mera, och rasat med hetta mot dumheter i samtliga partier. Att placera mig tydligt till vänster kan man bara göra om man antingen inte har läst mig, eller inte vet något alls om politik. Och någon högerhök är jag ju absolut inte heller. Hoppas det kan räcka för att lugna dem som oroar sig över min hemvist, och så kan vi återgå till huvudfrågorna om ledarsidornas förändringar och speciella roll.

Jag tror att missförstånden bland läsarna är ENORMA rörande den här genren, och det största missförståndet är väl förmodligen att andra medarbetare på en tidning utöver dem som jobbar på ledarsidan ska bekänna sig till samma ideologi som den som förfäktas där. Men det finns ju mer att reda ut.

En sak bara: Påståenden av typen "nu har en ledarsida ändrat åsikter så att de stämmer mer med mina, och därav drar jag slutsatsen att medierna skriver sanningen numera", som förekommer i olika former, är för dumma för att bemöta. Jag orkar inte hålla massmedial grundkurs om hur saker och ting fungerar, förlåt mig min trötthet därvidlag.

Inlagt av Bosse tors, 2015-07-23 16:25

Bra svarat Andreas Ekström!

Inlagt av Eva Torsson fre, 2015-07-24 23:57

... och som alltid när någon med ens ett kritiskt tuppfjät närmar sig ämnet SD, eller bilden av partiet i media, så väller det in åsikter från dem (lustigt nog nästan bara män) som jag antar är just detta partis anhängare. Men vore det inte ärligare att deklarera er politiska hemvist öppet eftersom ni anser att Andreas Ekström ska göra det? Så: Jan-Olof, Mikael, Rikard, George, Örjan m fl, vad röstar ni på?

Inlagt av Per mån, 2015-07-27 19:08

Tycker nog att Dikes text är en mer träffande beskrivning av tillståndet på landets kultur- och ledarsidor än Ekströms. Det är naturligtvis inte självklart att ledarsidor skall reflektera ett genomsnitt av "svenska folkets" åsikter men den förändring Ekström hänvisar till har ju knappast fjärmat ledarsidorna från "folket" medan Linderborg, Ekis Ekman m fl intar ytterkantspositioner långt från s k vanligt folk.

Inlagt av Viola ons, 2015-07-29 17:20

Man blir mörkrädd när man läser: citerar ett inlägg här "svenskarna är trötta på att kallas rasister och trötta på att tvingas ta hand om all världens fattiga" Sverige är i o f s ett land som tar emot fattiga människor, men herre gud länder runt om i Europa och världen tar ju emot ännu fler! Varför ska vi gnälla?? Vi har det bra i Sverige och har råd att dela med oss, så är det bara.

Inlagt av Eva Torsson ons, 2015-07-29 18:19

Ja jesses, detta ständiga åberopande av "vanligt folk"! I den högerpopulistiska sfären är detta begrepp alltid jämställt med folk som tycker som de själva - det är för höga skatter, för många invandrare, för mycket PK-vänster i "åsiktskorridoren" osv osv. Det är faktiskt ganska tröttsamt.

Inlagt av Andreas Ekström tors, 2015-07-30 09:29

Visst, men det är inte alls ämnet för min krönika. Jag skriver ju inte om huruvida opinionsmaterialet ligger nära "folket" eller inte. Jag skriver om att de här tre ledarsidorna har ändrat sig ganska mycket på ganska kort tid, och ställer några frågor om det, det är hela saken.

Inlagt av Eva Torsson tors, 2015-07-30 18:28

Just precis, Andreas, och jag håller ju med dig. Det var motdebattörernas inlägg jag reagerade på, där jag skönjde någon sorts folklighetskrav på ledarskribenterna - dvs att om "folket" svängt åt höger så borde ledarsidorna spegla detta. Vilket alltså är befängt.

Inlagt av anders fre, 2015-08-07 23:03

Hurra!
Äntligen någon som reagerar.
Tack Andreas.

Inlagt av Arthur ons, 2015-08-12 17:57

Var jag uppfattar att Ekström står politiskt ges av att han verkar använda ord som "näringslivshöger" som skällsord även om hans självbild kan vara en annan. En mittenfundamentalist kanske skulle ha skrivit att näringslivet är alla som arbetar eller någonting sådant.

Göteborgspostens styrbordsgir in i närmast Bohmanska vatten är en marknadsanpassning. Ägaren går ju riktigt dåligt så det är värt ett försök. När produkten avlägsnar sig för långt från köparens förväntningar så är det ett affärsmässigt problem. När den svenska journalistiken bara representerar en lite skärva i kanten på det svenska opinionsspektret så blir förmågan att på samma sätt som köparen avgöra vad som är den rimliga nyhetsvärderingen eller den viktiga samhällsdebatten.

Jag vill påminna om att åsikter som man kan bli uppsagd för att ådagalägga på en svensk redaktion fortfarande kan vara till och med majoritetsuppfattningen bland läsarna. Det är kommersiellt osunt när det man saluför är en bild av verkligheten.

Det ligger pengar i att ta de tilltänkta kunderna på allvar och leverera någonting som de uppfattar som relevant. Nu har man girat styrbord på ledarsidan; motsvarande förändring i resten av tidningen skulle resultera i val av nyheter och val av gräv som är intressantare för köparna och efter hand stärka tidningens trovärdighet. Resultatet blir en större upplaga och fler kalhyggen.

Inlagt av John Nilsson fre, 2015-08-14 22:03

Det är bara att lyckönska GP till tillfrisknandet! Sveriges nya TT, Team Teodorescu, har levererat över förväntan och GPs ledarredaktion tillhör nu Sveriges främsta. Göteborgarna har helt enkelt tröttnat på "liberala" ledarskribenter som trots sin förmenta godhet inte kunnat leverera någon verklighetsnära bild till sina läsare av stadens "utmaningar", som det så fint heter. Marknadsanpassning eller ej, men ledare som aldrig läses författade av skribenter som befinner sig så långt upp i stratosfären att de inte förmår se hur verkligheten ser ut är i sanning inget att eftersträva.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies