Krönika

Ola Sigvardsson Journalist (fd Medieombudsman)
skicka e-post rss

Det räcker inte
att skriva som en gud

27 mars, 2014

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Nyligen slutförde den amerikanske journalisten Caleb Hannan sitt livs story. Den publicerades av Grantland, en internetbaserad sporttidning. Den var lång, spännande och oerhört välskriven. Jag läste den andlöst.

Skribenten, som också gärna spelar golf, snubblar över en helt ny typ av putter på You Tube. Fascinerad skaffar han sig en och börjar undersöka historien bakom. Det visar sig att klubban är uppfunnen av en kvinna som heter Essay Anne Vanderbilt. Hon hänvisar till revolutionerande tankegångar och helt ny teknologi. Hennes historia är fantastisk. Hon tillhör den berömda industrifamiljen Vanderbilt, har utbildad sig på MIT, varit anställd i försvarsindustrin där hon bland annat var med och utvecklade stealthplanen.

Hur bra klubban egentligen är, har läsaren svårt att bedöma utifrån reportaget. Inledningsvis förbättras reporterns resultat, men så småningom faller han tillbaka till sin gamla nivå igen.

Fokus i reportaget förflyttas till uppfinnaren. Hon vill bara gå med på att låta sig intervjuas om reportaget inte handlar om henne, utan om klubban. Hon får inte synas. Villkoret förvånar och lockar Hannan. Under sju månader undersöker han hennes bakgrund. Allt visar sig vara lögn, från Vanderbilt till stealthplanen. Hon är en bedragare, helt enkelt, som lurar investerare på pengar och slår blå dunster i ögonen på golfare som vill putta lite bättre.

Berättelsen kulminerar med att Hannan tar reda på att denna omvittnat mycket vackra kvinna – han har aldrig själv träffat henne – inte var kvinna från början. Han har hetat Stephen Krol och jobbat på bilverkstad.

Hannan konfronterar i brev och telefonsamtal Essay Anne Vanderbilt med sin kunskap. En tid senare tar hon livet av sig med lugnande tabletter och en plastpåse över huvudet.

Allt redovisat i detalj i Grantland.

När reportaget publicerades möttes det, enligt chefredaktören, av jubel och ryggdunkningar. Vilken story! Vilket öde! Vilken journalistik!

Några dygn senare vände omdömena dramatiskt och publiceringen blev så hårt kritiserad och utskälld som en text bara kan bli när nätforumen exploderar. Kritiken handlade inte om att man ingående berättat om en människas självmord, utan att hotet om en publicering – ett påtvingat kliv ut ur garderoben – drivit denna transperson till självmord.

Jag undrar om inte såväl reporter som redaktör fångades av journalistikens logik. Allt var sant. Hon var en bedragare som förtjänade att avslöjas. Oavsett hur man utformat reportaget hade hon varit slut i golfbranschen. Och så var hon ju död – och då kan man ju inte ta skada av ett outande. Eller hur? I en ursäktande text av redaktören framgår att detta argument faktiskt lyfts i diskussionen inför publiceringen.

I en svensk journalistisk tradition är det förmodligen lättare att förstå att en uppfinnares sexuella läggning eller könstillhörighet inte är relevant för ett bedrägeriavslöjande.

Vad storyn visar är att det inte räcker att skriva som en gud och lägga ned år på research. Man måste vara människa också.

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Robert fre, 2014-03-28 13:10

Förmodligen hade det varit mycket svårt att ge artikeln kött på benen, att inom ramen för reportaget faktiskt bevisa - dokumentera, inte bara berätta utan giltiga belägg - att hon/han hade bluffat om sin person och sin bakgrund, och om själva golfklubban, utan att också ta upp namnet, transaspekten och hans/hennes (ja, jag vägrar vara PK och skriva "henans" här) jobb. Och utan tydliga belägg hade artikeln ju slitits i stycken. Det finns nog ingen enkel och snäll medelväg här.

Inlagt av pappasven mån, 2014-04-14 17:21

Jaa efter snart 20år golfande och följande av klubbor osv så undrar man hur mycket bättre det blivit? Lite bättre spelar de bästa MEN inte i jämna steg med hur mycket bättre klubborna säges bli..........annars håller jag med: Kvalité uppskattas!

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies