Gå direkt till textinnehållet

Svar: Viktigt att Journalistförbundet är partipolitiskt obundet

För Journalistförbundet är det viktigt att vara partipolitiskt obundet. Det är något jag värderar högt. Olika fackförbund förhåller sig på olika sätt till partipolitisk obundenhet, och vi i Journalistförbundet har valt en väldigt strikt hållning.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Den strikta hållningen beror både på att vi företräder journalister och att det då kan uppstå frågetecken hos allmänheten om journalisters oberoende om vi inte är extremt noga med detta, men också att det är en viktig principfråga som fackförbund.

Debattören har rätt i att vi i Journalistförbundet har en tydlig politik. Vi arbetar hela tiden med politisk påverkan för medlemmarnas bästa. Och det är en stor skillnad på att påverka politiken och att ha ett särskilt förhållningssätt till ett enskilt parti.

Jag kan ta ett exempel. Om en partipolitisk företrädare med inflytande skulle be mig eller någon annan företrädare för Journalistförbundet om ett möte för att till exempel diskutera förslaget om det utökade straffrättsliga skyddet för journalister, en kommande reglering av public service eller frilansars möjlighet till a-kassa, så anser jag att det ingår i min roll att delta i ett sådant möte och försöka påverka allt jag kan för medlemmarnas bästa. Oavsett om den partipolitiska företrädaren har en värdegrund jag delar eller inte, så står medlemmarnas intressen i sakfrågan över detta. Jag vill inte att politiker ska fatta beslut som är avgörande för demokratin eller som är viktiga på andra sätt för medlemmarna utan att vi varit med och försökt påverka. Det förhållningssättet har Journalistförbundet haft tidigare och vi har inte diskuterat någon förändring. 

Annons Annons

TCO har haft ett annat förhållningssätt, som debattören nämner. Ett förhållningssätt som vi i Journalistförbundet inte stått bakom och den har inte heller gällt oss som enskilt förbund. Däremot står vi bakom TCOs väl utvecklade värdegrund och tydliga ställningstaganden för alla människors lika värde och strävan efter att utveckla och stärka demokratin. Därför är välkommet att det nu ska göras en översyn hur TCO bäst tydliggör sina grundläggande värderingar.

Jag ser nämligen ingen motsättning mellan att vara djupt förankrad i vår värdegrund om alla människors lika värde och att förhålla sig lika hård mot alla partier som har problematiska politiska förslag eller uttrycker sig på ett sätt som bidrar till populism, hat, rasism eller strider mot ett demokratiskt statsskick.

Därför kan arbetet för alla människors lika värde, ett demokratiskt statsskick, antirasism, likabehandling etcetera göras bäst på andra sätt än att vägra påverka ett särskilt parti, som debattören föreslår. Det finns dessutom mer än ett parti som uttryckt sig på djupt problematiska sätt och som driver politiska sakfrågor som hotar det öppna samhället och bidrar till att grupper ställs mot varandra.

För mig är det en styrka att vi i Journalistförbundet avgör i varje situation, vad som är ett rimligt förhållningssätt till olika partier och deras politik.

Ulrika Hyllert
ordförande Journalistförbundet

 

Läs Carl von Scheeles debattinlägg här: 
Journalistförbundet ska inte bjuda upp Sverigedemokraterna till dans

 

Fler avsnitt
Fler videos