Gå direkt till textinnehållet

Så himla svårt är det faktiskt inte, Ekström

Jag blir både förvånad och förskräckt men samtidigt också smått road av Andreas Ekströms krönika i Journalisten (1/2013) om Johan Ehrenbergs projekt att dra igång en socialistisk dagstidning.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Ekström visar tydligt det illa dolda förakt som finns på så många håll i Sverige för dem som vågar höja sig över Jantelagen, ta personliga risker, satsa på något större än ett enmansföretag eller överhuvudtaget ifrågasätta den fesljumma ankdamm som den formstöpta svenska medelklassen så bekvämt guppar i.
Han ondgör sig över Ehrenbergs naivitet när det gäller att starta dagstidningar och ger en lika nedsättande som oinformerad lektion i hur svårt det kan vara. Vad en löneslav på ett av de fyra stora mediebolagen kan veta om entreprenörskap har jag väldigt svårt att föreställa mig. Det är som att höra en burhöna självbelåtet inför en koltrast predika farorna med att försöka bygga ett bo utomhus.
Ekström anklagar vänsterpressen för ”brist på journalistisk kyla” samtidigt som han utan minsta faktabelägg generaliserar vilt ”hur vänsterpersoner är” (källhänvisning där tack!).  Jag hoppas verkligen att han inte använder samma ogrundade, självgoda svartvita filter när han nyhetsvärderar åt sina läsare och att detta rör sig om ett tillfälligt, om än storartat, hjärnsläpp av en journalistkollega som förhoppningsvis egentligen visste bättre.
Enligt Ekström behövs ingen färgad vänsterpress som skapar undermålig journalistik för de redan konverterade. Att pressen på något sätt fyller en demokratisk funktion och en balans mellan åsikter i samhället verkar inte figurera i hans tankevärld. Att ”riktig” journalistik är högerjournalistik, är den självklara normen i Ekströms snävt definierade världsbild. I den är bevakningen av börsen, kungahuset och melodifestivalen, samt pressens rutinsamtal till den lokala polisen ”rätt”. Att kritisera högerpressens undermåliga bevakning av miljöfrågor, ekonomisk orättvisa och dagliga kränkningar av individen i det rättfärdiga svenska samhället (av staten såväl som kapitalet), är bara någon sorts vänstervridet gnäll. Jag kan visst hålla med om att ETC-tidningarna ibland lutar sig mot tyckjournalistik, men de tangerar inte de kapitala dumheter som Andreas Ekström vräker ur sig i sin krönika i Journalisten.
Att påstå att Ekström inte själv verkar inse att han arbetar för ett storföretag som är mer intresserat av lönsam produktutveckling och annonsintäkter än att främja den demokratiska processen vore ju så klart befängt!
Som någon som själv nyligen startat en presstödsfinansierad vänstertidning kan jag bara hånle åt hans resonemang och känna mig stolt över att vara en av de få i Sverige som arbetar för den fria pressen. Vårt mediekooperativ har startat en vänstertidning i stort sett varje år sedan det grundades för 12 år sedan. Så himla svårt är det faktiskt inte. Det hade förmodligen till och med Ekström insett om han bemödat sig med att göra lite research då och då.
Anna Maris
Mediekooperativet Fria Tidningar

Läs andreas Ekströms svar här.

Fler videos
Fler avsnitt