Gå direkt till textinnehållet

Kjöller borde granska DN

Ledarskribenten Hanne Kjöller gör det lätt för sig och Dagens Nyheter när hon decimerar lokaltidningen Södra Sidans journalistik till en fråga om journalistiskt tilltal. Södra Sidan var ett lokalt initiativ, en reaktion mot att medierna, inklusive DN, inte sköter sitt uppdrag och låter stora delar av Stockholm hamna i medieskugga.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Hanne Kjöller borde kanske visa mod och använda ledarplats för att diskutera om hennes egen tidning lever upp till sitt publicistiska och demokratiska ansvar.
För det var just den kritiken, medieskuggan utanför tullarna i Stockholm, som var startskottet för lokaltidningen Södra Sidan som nu tillsammans med Norra Sidan erbjuder en alternativ journalistik med en upplaga på 100 000 exemplar. Det lokala missnöjet riktade sig inte bara mot Mitt i:s tidningar som i princip fokuserar på polisrapporter och rättegångshandlingar och lyckas alltför ofta göra, i mitt tycke, offerjournalistik. Missnöjet riktade sig också, om inte ännu mer, mot de stora medierna, både public service och andra, inklusive Dagens Nyheter.

Södra Sidans start var ett lokalt initiativ, en läsarreaktion, mot hur dagstidningarna gjorde, och fortfarande till stora delar gör, en journalistik som lämnar tusentals stockholmare i förorterna utanför daglig mediebevakning. Analysen var att bristen på och enfalden i bevakningen av förorterna till stora delar beror på enfalden inom själva mediekåren, dominansen av innerstadsboende medelklass. Vi skulle ge hela bilden, inte stigmatisera men inte skönmåla heller, Vi skulle låta läsarna vara med i tidningen i egenskap av medborgare/aktörer, inte offer, låta deras talan och problemformuleringar forma tidningen. Journalistikens problem är enfalden i mediekåren och bevakningen som exkluderar stora delar av medborgarna. Och det är ett enormt allvarligt demokratiproblem som borde få Hanne Kjöller och alla andra att reagera.
Rouzbeh Djalaie
chefredaktör för Norra Sidan
och grundare av Södra Sidan

Fler avsnitt
Fler videos