Gå direkt till textinnehållet

Johan Wallqvist: : Förbundet schabblar med våra pensioner

Vem betalar 120 000 kronor för att få 180 000 kronor i lägre tjänstepension? Svar: En 40-årig medlem i Journalistförbundet som går i pension vid 65.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Vem betalar 120 000 kronor för att få 180 000 kronor i lägre tjänstepension? Svar: En 40-årig medlem i Journalistförbundet som går i pension vid 65.

PTKs förhandlingar med Svenskt Näringsliv om privattjänstemännens tjänstepensioner efter nya beräkningsgrunder, slutade med alarmerande resultat för Journalistförbundets medlemmar.

I varje fall om man får tro de siffror som presenterades i Journalisten 17/03: en 40-årig medlem i Journalistförbundet som tjänar mellan 25 000 och 67 000 kronor i månaden får efter förhandlingarna 3 000 kronor lägre tjänstepension i månaden.

Annons Annons

bryt

Att Journalistförbundet accepterar förhandlingsresultatet är obegripligt. Många av förbundets medlemmar tjänar mellan 25 000 och 67 000 kronor och ingår i förlorargruppen. Beräknat på årsbasis får en 40-åring 36 000 kronor i lägre tjänstepension, enligt det nya avtalet. Lyfter han/hon sin tjänstepension i fem år mellan 65 och 70 blir förlusten hela 180 000 kronor.

Samtidigt betalar 40-åringen cirka 400 kronor i månadsavgift till Journalistförbundet fram till sin 65-årsdag. Det blir totalt 120 000 kronor. För att bli av med 180 000 kronor i tjänstepension!

Inser förbundsledningen vad det innebär?

Visst ger medlemskapet förmåner. Man får Journalisten, hyggligt pris på någon basförsäkring och man kan ta en öl på Drop In en gång om året. Samt en årlig uppräkning av lönen med någon hundralapp eller två.

Men, är det någonting som är viktigt för facket så är det att ta tillvara medlemmarnas intressen i avgörande frågor. Tjänstepensionen är en sådan fråga.

bryt

Det är mycket märkligt att Journalistförbundet uppenbarligen inte försökt se till att uppdragstagaren PTK slogs in i det sista mot arbetsgivarsidan för att nå kompensation för den våldsamma urholkning av tjänstepensionerna som de nya beräkningsgrunderna ser ut att leda till.

PTK har i stället – med Journalistförbundets goda minne – avslutat de fastkörda förhandlingarna med Svenskt Näringsliv utan att låta en skiljenämnd pröva frågan.

Enligt PTKs kanslichef Anders Widlund som jag talat med är det PTKs medlemsförbund, däribland Journalistförbundet, som ytterst avgör hur länge PTK ska driva en förhandling och när PTK ska lägga ned.

”Styrelsen trodde att PTK skulle förlora i skiljenämnden”, förklarar Jeanette Janson, Journalistförbundets förhandlingschef och representant i PTKs styrelse, i Journalisten.

Det räckte uppenbarligen för att Journalistförbundet inte skulle ha några invändningar mot att PTK lade sig platt mot Svenskt Näringsliv – med resultat att journalisterna åker på en ekonomisk stjärnsmäll av historiska mått.

Nu pågår tydligen sonderingar för nya förhandlingar om en ny ITP-plan där de urholkade tjänstepensionerna möjligen ska kompenseras. Men det är svårt att frigöra sig från misstanken att Journalistförbundets ledning saknar tillräcklig kompetens och skärpa för att kunna driva på för medlemmarnas bästa i denna viktiga fråga.

bryt

Pensionsskandalen inom förbundet som avslöjades i vintras var ett haveri som indikerar förbundsledningens inkompetens. Schabblet med medlemmarnas tjänstepensioner är betydligt allvarligare. Nu tvingas många journalister parera för den urholkade tjänstepensionen på något sätt.

Då ligger det nära till hands att spola Journalistförbundet. Förbundsledningens agerande har plötsligt gjort det privatekonomiskt försvarbart att satsa på eget pensionssparande i stället för att betala fackavgiften.

Det som kan ändra den kalkylen är om Journalistförbundets ledning omgående och med all kraft ser till att medlemmarna kompenseras fullt ut för de urholkade tjänstepensionerna. Annars är det bye, bye Journalistförbundet.

ekonomireporter, Expressen

SVAR:

PTKs styrelse har beslutat begära förhandlingar med Svenskt Näringsliv för att försöka komma till rätta med den kraftiga försämringen av tjänstepensionerna, som bytet till inkomstbasbelopp kommer innebära för många medlemmar i de fackförbund som tillsammans utgör PTK. Den extrema höjningen av inkomstbasbeloppet jämfört med höjningen av förhöjt prisbasbelopp (som då överenskommelsen slöts i maj 2002 var 38 800 respektive 38 700) har skakat de flesta av oss.

Det finns dock en överhängande risk att Svenskt Näringsliv tar tillfället i akt och fortsätter driva på för att få till stånd ett helt premiebaserat tjänstepensionsavtal, något som PTK länge avvisat. Inte bara i Sverige utan i Europa i övrigt ser vi hur arbetsgivarna attackerar de kollektiva pensionssystemen. Detta kräver en långsiktig strategi och självklart kommer Journalistförbundets styrelse att diskutera frågan såväl från denna utgångspunkt som från den Johan Wallqvist tar upp i sitt inlägg.

förhandlingschef, Journalistförbundet

Fler avsnitt
Fler videos