Gå direkt till textinnehållet

Inte acceptabelt att besked till medierna dröjer

Igår fick våra danska kollegor positiva nyheter. Den danska regeringen går in med ett krispaket till medierna på 180 miljoner danska kronor (motsvarande cirka 265 miljoner svenska kronor). I Sverige väntar medierna fortfarande på besked om huruvida de kan förvänta sig något extra stöd eller inte. Det är inte acceptabelt.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Den 20 mars presenterade kulturdepartementet ett stödpaket till kultursektorn och idrottsrörelsen på sammanlagt en miljard kronor. Men såhär två veckor senare svävar alltså medierna fortsatt i ovisshet. Detta trots att medierna vittnar om en snabbt krympande annonsmarknad och många kämpar för att hålla verksamheten igång.

Den 20 mars var också den dag då Journalistförbundet överlämnade en lista till kulturminister Amanda Lind med förslag på åtgärder för att stötta såväl stora medieföretag som frilansande journalister. Andra organisationer har också presenterat liknande listor. Senast igår kväll skickade Journalistförbundet och Sveriges tidskrifter in förslag på hur ett stöd till tidskrifterna för att finansiera frilansarvoden skulle kunna se ut.

Det råder med andra ord ingen brist på förslag. Problemet är att det inte finns något system för att med precision fördela extra medel i mediebranschen. Journalistförbundet har länge efterfrågat att presstödet ska reformeras. Hade ett sådant nytt system varit på plats hade det varit enkelt att få ut mer pengar för att stötta den journalistiska verksamheten i dessa kristider.

Det har gått två veckor sedan den 20 mars. I vanliga fall är två veckor ingenting. I corona-tider är två veckor en evighet. Vi hoppas att det är bristen på adekvata verktyg som gör att det dröjer och inte att det saknas politisk vilja.

För det är som den danska kulturministern, Joy Mogensen, sa igår:

”(…) medierna är en hörnsten i vår demokrati. Speciellt under denna tid är det viktigt att vi har kritiska medier som kan leverera trovärdig information och behandla de stora utmaningar vi står inför.”

 

Ulrika Hyllert, ordförande Journalistförbundet

Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler
Fler avsnitt