Gå direkt till textinnehållet

Per Gunne gillar demokrati

Tidningen Metros ansvarige utgivare vill inte ha texter om turkarnas folkmord på armenier 1915 i sin tidning. Per Gunne stoppade en artikel av Metro-krönikören Gurgin Bakircioglu, en artikel som handlade om Bakircioglus eget personliga intryck av hur hans släkt drabbades och sånär utraderades.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Per Gunnes eget argument, som han mejlade Bakircioglu, var att han var för dåligt insatt i ämnet för att kunna stå för krönikan.

Det här är ett svagt argument på flera sätt.

1. Folkmordet på armenier och andra kristna grupper i dåvarande Osmanska riket bevakades noga av tyska ultrahögern. Flera av nazistpartiets grundare hade tagit intryck av folkmordet och nazisterna själva talade om det som en huvudsaklig inspirationskälla till den slutgiltiga lösningen. Folkmordet på armenier var kort sagt generalrepetition inför Förintelsen. Att inte vara "tillräckligt insatt" i det här, och samtidigt leda "Sveriges största tidning"… ja… det är svårt att få ihop.

2. Krönikörens upplevelser av släktens historia kan inte uppfattas som Per Gunnes åsikter, oavsett vem som är ansvarig utgivare. Metro publicerar ju exempelvis också insändare. Jag har läst en och annan text av Göran Greider i Metro och jag har absolut inte trott att Per Gunne håller med om vad som står i dem.

3. Armenien och Turkiet har under året närmat sig varandra. Den exceptionellt dåliga relation länderna haft sedan Armenien blev självständigt grundar sig helt på att turkarna fortfarande tycker att det är jobbigt att erkänna folkmordet. Det är till och med åtalbart att nämna det… Att stoppa en personligt hållen text för en svensk publik kring ämnet känns oroväckande nervöst. 

Ovanstående argument har jag också framfört till Per Gunne. Han svarar, åter i mejlform, bland annat såhär:

"Jag står för mitt beslut att inte publicera krönikan och kan konstatera att den trots detta nådde allmänheten via andra vägar. Ett gott betyg till ett väl fungerande samhälle där medierna inte kontrollerar informationen. Precis som det ska vara."

Vilket jag tycker är motsägelsefullt. Att när Metro inte har kunskap nog (enligt Gunne) eller mod nog (enligt mig) att skriva om folkmordet på armenier – då är det tur att vi lever i en demokrati så att andra kan göra det. 

Gunne skriver vidare att det är hans självklara rätt att stoppa texter i Metro. Men det är inte det min kritik handlar om, utan skälen – de påstådda och de som jag tror är de riktiga.

Nu antog s-kongressen en motion om att verka för ett erkännande från svensk sida. Motionen har också lämnats in till riksdagen för behandling. Undrar just om denna kommer att rapporteras om i Metro.

(Bakircioglus krönika kan bl a läsas på http://www.newsmill.se/artikel/2009/10/20/metro-fornekar-folkmordet-pa-armenier)

Fler videos
Fler avsnitt