Claesson, Johanson & Bjerke: Alla journalister lät sig luras av Könskriget

27 april, 2006

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Vi har förundrats över de oemotsagda argumenten, ofta på gränsen till hybris, som framförts av SVTs chefer, reportern Evin Rubar och redaktören Johan Brånstad gällande Könskriget. Efter fällningen har vi läst parternas omfattande yttranden till Granskningsnämnden.

Vi har förundrats över de oemotsagda argumenten, ofta på gränsen till hybris, som framförts av SVTs chefer, reportern Evin Rubar och redaktören Johan Brånstad gällande Könskriget. Efter fällningen har vi läst parternas omfattande yttranden till Granskningsnämnden.

Det är svindlande och chockerande läsning. För samtidigt som de i Könskriget uthängda kvinnorna med hög integritet försvarar sig, påvisar de något som måste vara ett av de mest extrema journalistiska övertramp som gjorts i Sverige.

Av texterna framgår hur SVT genom Evin Rubar och Johan Brånstad gjort sig skyldig till det ena journalistiska övergreppet efter det andra. SVT har inte kontaktat de anklagade utan baserat programmet på en kvinna som framför tredjehandsuppgifter samt en psykiskt mycket utsatt person som före sändning givit motstridiga uppgifter och sagt sig vara ”totalt utnyttjad av SVT”.

bryt

SVT har publicerat falska uppgifter om självmordsförsök, SVT har ignorerat förstahandsvittnen som dementerat SVTs påståenden. SVT har genomgående mörklagt fakta som pekat i en annan riktning. SVT har hittat på händelseförlopp, vänt på kronologisk ordning i berättandet och falskeligen förnekat kvinnornas omfattande kontakter med polis, rättsväsende och sjukvård. SVT har mörklagt den verkliga orsaken till resan till Norge – kontakten med en av världens främsta experter på pedofila nätverk och kommersiell barnsexhandel, den norska rikskriminalpolisen. SVTs grundläggande historia om satanisttroende ”extremfeminister” på flykt undan ett satanistiskt nätverk är således alltigenom fabricerad.

bryt

Det vi mest av allt inte kan förstå är hur samtliga journalister – alla utom en – inte bara har svalt hela SVTs primitiva häxprocess med hull och hår, utan även hyllat den? Hur kunde en hel journalistkår inte reagera på den ”perfekta” historien, den förföriska korsklippningen, frånvaron av ”båda sidor”?

Att många journalister och redaktörer skäms i dag är tydligt – tystnad verkar oftast vara det närmaste journalister kommer en ursäkt. Vi uppmanar er därför att släppa kårandan och titta in i historien. Men vi varnar er – ni kanske kommer att känna er lurade.

Kommentarer

Det finns 5 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Krister Andersson mån, 2011-12-19 22:18

Är sanningen oviktig för journalister?

Efter att Granskningnämnden i slutet av mars fällt “Könskriget” för partiskhet, har jag själv av ren nyfikenhet tagit del av bägge parters yttranden till nämnden. Min nyfikenhet tändes då Rubar och Brånstad redan dagen efter fällningen på DN-debatt for ut i anklagelser om jäv inom nämnden som fällt programmet. När sedan Granskningsnämndens direktör Cecilia Renfors kom med ett motuttalande där hon menade att SVT-medarbetarnas artikel endast var ett sätt att dra uppmärksamheten från det viktiga; att programmet fällts och kanske framförallt varför en enig nämnd fällt, kunde jag inte hålla mig längre och beställde samtlig korrespondens från Granskningsnämnden.

Efter att ha läst igenom yttrandena kan jag endast instämma med artikelförfattarna: hur i hela friden har detta övertramp från SVT kunna gå samtliga Sveriges journalister förbi? Är kårandan så stark? Ringde verkligen Johan Brånstad upp “den kända feministen” och hotade henne med polisanmälan? Stämmer det som anmälarna till Granskningsnämnden påstår, att ingen annan än Rubar pratar om satanism och satanistiska pedofilnätverk i programmet? Kan verkligen förra årets mest omdiskuterade TV-program vara…en bluff?

Enligt mig är det mycket som tyder på det. Men inte bara det, SVT har i framställandet av denna bluff inte dragit sig för att både ljuga och hota, samt bryta mot ett otal etiska regler inom journalistik. Att inte någon journalist har bemödat sig att gräva djupare i detta är för mig ett sånt underbetyg för den svenska journalistkåren att det saknar motstycke. Ett riktigt lågvattenmärke. All heder åt Maja Aase som tar in denna “motröst” i denna tidning som, i likhet med övriga medier, tidigare ärat de bägge numera fällda SVT-arbetarna Rubar och Brånstad. Finns det inte någon journalist som nu vågar granska “Könskriget” och vad programmet påstår sig skildra? Och vad är det i så fall som hindrar? Kollegial lojalitet värre än den inom polisen? Rädsla för att förlora en projektanställning på SVT? Eller allmän fortsatt blind tro på att SVT som folkets objektiva sanningsägare?

/ Krister Andersson

Inlagt av lasse hagborg mån, 2011-12-19 22:18

Könskriget

Claesson, Johansson och Bjerke spyr sin galla över reportaget “Könskriget”. Alla journalister har lurats av programmet. (Det lär visst finnas ett undantag.)

Risken för att en Gunilla Ekberg far ut i hot mot Claesson, Johansson och Bjerke kan ses som obefintlig.

/ Lasse Hagborg

Inlagt av Erik Wall mån, 2011-12-19 22:18

Väsentligheter

När jag såg “Könskriget” så kändes själva “flykthistorien” helt ovidkommande. Det som kändes väsentligt var de uttalanden som gjordes av Roks företrädare i Umeå och Roks ordförande. “Korsklippning” hit eller dit är oväsentligt. Det Roks-personerna sade stämmer mycket bra överens med det skrämmande synsätt som de står för.

/ Erik Wall

Inlagt av Frida Sammelin mån, 2011-12-19 22:18

Extremjournalistik

Du, Erik, säger att: “Korsklippning” hit eller dit är oväsentligt. Det Roks-personerna sade stämmer mycket bra överens med det skrämmande synsätt som de står för.” Erik, vad vet du vad ”ROKS-personerna” står för? Du har ju bara Brånstad/Rubars påhittade historia att gå på!

Det blir därför märkligt att du tycker att det som Rubar och Brånstad använder som grund för hela påståendet om ett “Könskrig” i två delar, nämligen: “att det existerar galna extremfeminister som kidnappar unga och flyr undan polis ur Sverige” är “ovidkommande” samt att metoderna paret Rubar/Brånstad använder är godtagbara? Om jag då får tolka dig ”“ är det oväsentligt om resultatet är sant eller inte – bara det bekräftar det du ”känner på dig”?

Låt mig då upplysa dig om hur absolut nödvändigt detta inledande dramaturgiska grepp från Brånstad/Rubar ”“ nämligen Bellas Vänners “flykt” undan “satanism” ”“ är för hela ”Könskriget”. Den uppdiktade historien är katalysatorn för HELA BRÅNSTAD/RUBARS TES! Utan den hade Rubar haft stora problem att klumpa ihop och utmåla, professorer, politiker, frivilligorganisationer och enskilda som satanisttroende, manshatande extremister. Men med hjälp av denna amsaga, baserad på varenda hatisk fördom mot feminism som finns, är den kritiska hållningen som bortblåst hos oss tittare. Tillsammans med SVTs ”trovärdiga” kontext fungerar plötsligt så helt otroliga grepp som: extrem korsklippning, korta, korta uttalande tagna helt ur kontext, overifierade påståenden illustrerade av brinnande pentagram och skräckfilmsmusik som ”bevis” för att “extremfeminism” existerar och är väl utbredd i Sverige. Ja, för så fungerar vi människor. Charlatanen behöver bara övertyga en gång för att publiken ska svälja de övriga tricken.

Är det då verkligen “oväsentligt” att INGEN förutom Rubar pratar om “satanism” eller “satanistiska pedofilnätverk” i “Könskriget”? Att det VERKAR som intervjuade personer gör detta är en sak, men det är just det förrädiska med korsklippning. Det tar några genomkollar av programmet för att upptäcka det, men det finns där…

Rubar och Brånstad har tillfullo medvetet SKAPAT den historia de vill ha genom att använda regelrätta lögner, befintliga fördomar, “guilt by association”, och grova, grova faktafel. Och du köpte det för att du med många ville att det skulle vara sant.

Nu var det inte det. Då återstår frågan: Vilken journalistik vill du ha i Sverige?

Jag vet vad jag vill ha. Därför skäms jag å Brånstad/Rubars vägnar – för i motsats till dig kommer jag aldrig att se dessa vidriga avarter till “arbetsmetoder” som acceptabla – än mindre värda att hylla.

@byline Frida Sammelin

Inlagt av Mikael mån, 2011-12-19 22:18

Jasså?

Även om det skulle stämma det ni skriver, så räcker alla individuella uttalanden, kampsånger osv för att kasta ett väldigt mörkt ljus över den totalitära feminismens härjanden i Sverige.

/ Mikael

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies