Amnesty vill bringa klarhet om YPG och Syrien

17 april, 2019

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

DEBATT Amnesty svarar här på debattartiklarna om YPG och påståendena om etnisk rensning i Syrien.

I Journalisten den 7 mars  https://www.journalisten.se/debatt/konflikts-syrien-reportage-strider-mot-public-services-principer skriver Dikran Egos ett inlägg där följande citat ingår: "Kritiken mot kurdiska YPG kommer även från Amnesty och Human Rights Watch. Deras rapporter visar bland annat att kurdiska YPG-milisen är skyldig till etnisk rensning."

Richard Myrenberg svarar i en replik på inlägget och där följande citat ingår, 

"Amnestyrapporten om etnisk rensning har också tillbakavisats av FNs rapporter."

Amnesty skulle vilja försöka bringa lite klarhet i detta, eftersom inget av påståendena riktigt stämmer.

För det första, 

Amnesty har aldrig talat om "etnisk rensning" i sina rapporter rörande  norra Irak eller norra Syrien i samband med YPG, PYD eller peshmergastyrkor. Möjligen att media har benämnt det så, men organisationen har hela tiden talat om tvångssfördrivningar och misstänkta krigsbrott. Det är inte samma sak som etnisk rensning.

Amnesty har bland annat publicerat två rapporter -  en publicerades i okt 2015 och den handlar om tvångsfördrivningar och förstöresle av hus - där YPG o PYD hålls ansvariga för det som alltså kan utgöra krigsbrott. Detta ska ha utförts som en slags "hämnd" mot byar som varit IS-kontrollerade eller där det misstänks ha funnits personer som stöttat IS, eller haft kopplingar till IS eller andra väpnade grupper. Satellitbilder och fältarbete i 14 byar styrker rapportens fynd.

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2015/10/syria-us-allys-razing-of-villages-amounts-to-war-crimes/ 

Den andra rapporten publicerades i jan 2016 och handlar om hur peshmergastyrkor och kurdisk milis har förstört tusentals hem i vad som liknar ett försök att ”hämnas” på arabiska byar pga påstått stöd till IS. Rapporten baseras på fältobservationer i 13 byar och städer, samt vittnesmål från över 100 personer. Uppgifterna styrks av satellitbilder.  

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2016/01/northern-iraq-satellite-images-back-up-evidence-of-deliberate-mass-destruction-in-peshmerga-controlled-arab-villages/


Däremot har Amnesty publicerat rapporter där vi anklagat IS för etnisk rensning av minoriteter i norra Irak - bland annat yazidierna. Här mer info från 2014 om just detta:

https://www.amnesty.org/en/documents/mde14/011/2014/en/ 

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2014/08/iraq-mass-displacement-northern-iraq/ 

För det andra finns det mig veterligen ingen FN-rapport som uttryckligen tillbakavisar eller motsäger det att Amnesty funnit i sina rapporter ovan, inte heller de team på Amnesty som arbetade med att ta fram dessa rapporter i fält känner till några sådana uttalanden från FN i några rapporter.

Jag har bett Richard Myrenberg skicka mig länkar till rapporterna han hänvisar till, han skickade då två mediasajter, se länkar nedan. Ingen av dessa två sajter länkar heller till någon rapport, däremot förekommer vissa påståenden i artiklarna - som bägge handlar om "etnisk rensning" - ett begrepp som alltså Amnesty aldrig använt i dessa sammanhang. 

Här länkar till dessa två mediasajter:

http://www.rudaw.net/english/middleeast/syria/14032017

https://mobile.almasdarnews.com/article/un-report-counters-amnesty-internationals-claim-that-kurds-are-ethnically-cleansing-in-syria/

Det är mycket möjligt att det finns en FN-rapport som kommit fram till att YPG och SDF - vilket alltså artiklarna som Myrenberg skickade handlar om - inte har ägnat sig åt "etnisk rensning". Men det betyder ju inte per automatik att det Amnesty kommit fram till - det vill säga att tvångsfördrvingar och massförstörelse ägt rum - inte också skulle vara korrekt.

För övrigt fann jag denna rapport från FNs undersökningskomission från i mars 2017 - och där slås det fast att både YPG och SDF har fördrivit hela byar i Syrien I sina försök att rensa områden från minor utplacerade av IS, och att de inte alltid bistått med adekvat humanitär hjälp efteråt:

Entire communities have been displaced by the Kurdish People’s Protection Units (YPG) or Syrian Democratic (SDF) forces as they clear areas mined by ISIL. In some instances, YPG or the SDF did not provide adequate humanitarian aid to the displaced communities despite the fact that they remain prevented from returning to their homes for lengthy periods of time.

Länk till den rapporten:

https://www.ohchr.org/en/newsevents/pages/DisplayNews.aspx?NewsID=21370&LangID=E

 

                                     Ami Hedenborg, talesperson Amnesty Sverige

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies