Agneta Lindblom Hulthén: Sex månader bättre än tolv

18 mars, 2003

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Alla som sett Monty Python-filmen Life of Brian minns steningsscenen. Någon har uttalat Guds namn, sagt Jehova, och ska stenas för detta. Men när man anklagar någon för att ha sagt Jehova, så måste man säga Jehova och då blir man anklagad för att ha sagt Jehova och ska stenas.

Alla som sett Monty Python-filmen Life of Brian minns steningsscenen. Någon har uttalat Guds namn, sagt Jehova, och ska stenas för detta. Men när man anklagar någon för att ha sagt Jehova, så måste man säga Jehova och då blir man anklagad för att ha sagt Jehova och ska stenas.

Journalistförbundets Jehova, vårt interna tabuord nummer ett, är uppenbarligen ”sex månader”.

Förbundsstyrelsen har inte gått emot kongressens beslut i frågan om inställning till Lagen om anställningsskydd.

Förtursgräns

Kongressen diskuterade förtursgränser utifrån utgångspunkten att ”utlasningen” kommer att fortsätta. En del befarade att om förtursgränsen sänks kommer ”utlasningen” att inträffa efter fem och en halv månad och i ett sådant läge var ”utlasning” efter elva och en halv månad att föredra. Andra ansåg att sexmånadersgränsen skulle göra det så arbetsamt för arbetsgivaren att ”utlasningen” skulle upphöra.

Eftersom kongressen inte kunde enas blev beslutet istället att FS skulle verka för en skärpning av LAS.

Detta har FS gjort, med kraft och skärpa och via alla tillgängliga kanaler, även i senaste remissförslaget till TCO för vidare befordran till regeringen.

Det vi säger, och det som är det absolut primära, är att möjligheten till ”utlasning” måste stoppas lagvägen.

Med detta som förutsättning, det ska inte gå att avbryta en visstidsanställning i förtid enbart av skälet att kringgå Lagen om anställningsskydd, så blir frågan om förturen av underordnat intresse. Det bästa är i det läget att förturen uppstår så tidigt som möjligt, men en eller tre månader tror vi inte skulle uppfattas som seriöst. I detta läge är sex månader bättre än tolv eller 18.

Hur ett sådant ställningstagande kan uppfattas som stridande mot kongressbeslutet begriper jag inte, men jag tror att det beror på att sex månader har blivit ett Jehova-ord. Undrar om jag får ett lass tegel i skallen om jag föreslår att föräldraförsäkringen förlängs med sex månader.

Två visstidsseminarier har nu avhållits, ett i Malmö och ett i Göteborg, med mycket folk, många unga medlemmar och bra debatter. All heder och ära åt arrangörerna på det regionala planet!

Blev chockad

Dock uttryckte sig arbetsgivarrepresentanterna så maktfullkomligt rakt av att till och med folk som jag, som varit med om det mesta i facklig väg, blev chockerad. En närvarande politiker verkade knappt tro sina öron.

Budskapet från tidningsutgivarens representanter kan sammanfattas:

– Vi vill i varje ögonblick ha den maximala möjligheten och friheten att välja precis den person vi vill ha. Därför accepterar vi inte förturer och kommer att fortsätta att ”utlasa”.

Klarare kan knappast en bransch uttrycka att den anser sig stå över arbetsrättslagstiftningen.

Budskapet från representanterna från Sveriges Television uttryckte sig ännu tydligare:

–Vi arbetar med projekt och till projekten vill vi plocka människor från marknaden för just den tid det handlar om. Några anställningar har vi inte bruk för.

Representanter för public service anser att svensk arbetsrätt inte ska gälla dem alls.

Jag kan inte dra annan slutsats än att detta innebär att ledande chefspersoner menar att SVTs kärnverksamhet är administration och inte journalistik och programverksamhet. Jag kan inte annat än hoppas att ledande personer inom public service går in i debatten och försäkrar mig att jag har fel. Snart. Kanske redan inom sex månader.

Aj! Där fick jag en sten i skallen.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Karin Pilkvist mån, 2011-12-19 22:18

Är sex månader rätt?

Av Karin Pilkvist

Agneta Lindblom-Hulthén skriver lite raljerande om att de som inte vill ha sex månaders las-tid är lika omotiverat rädda som den som är omotiverat rädd för ett gammalt tabu.

Det tycker jag är att förenkla debatten lite väl mycket.

Själv vet jag inte vad jag tycker. Jag tror att det finns fördelar med sex månaders lasgräns, det kan också finnas fördelar med tolv månader – till och med med 24 månaders lasgräns.

Jag tror däremot att Agneta Lindblom-Hulthén har en övertro på att sex månaders lastid kommer att lösa alla problem. De vikariat som uppstår är inte alltid långa, oftare är de korta.

Med sex månaders lastid kan följande inträffa: En nyutexaminerad journalist har redan “gjort av med” några månaders lastid genom praktik. Om man får sommarjobb efter examen, på samma ställe som man praktiserat, har man alltså bara sommarperioden på sig att bevisa vad man går för. När hösten närmar sig har man redan kommit fram till las-gräns.

Efter sommaren kommer det att uppstå helt nya vikariat, till exempel för att någon på redaktionen blir sjuk ett par månader.

Kommer redaktionsledningen att vilja lasa in sommarjobbaren? Det är det som är frågan. Om las-gränsen är ett år, kan arbetsgivaren fortsätta att anställa sommarjobbaren hela hösten, utan att “riskera” en “förtur på halsen”. Det innebär längre tid för en ny sommarvikarie, som kanske behöver bli varm i kläderna, att visa vad man egentligen går för.

Det är möjligt att sex månaders las-gräns har så stora fördelar att det ändå är att föredra – jag inser att det finns många dimensioner.

Men den som tror att man med sex månaders las-gräns plötsligt har avskaffat utlasning, den lever i nåt slags land of dreams, tror jag.

Karin Pilkvist

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies