Gå direkt till textinnehållet

Aftonbladet Kultur sätter Syrien-journalisternas liv i fara

Reportern Magnus Falkehed och fotografen Niclas Hammarström kidnappades i Syrien den 23 november av en grupp rebeller - inte långt ifrån Libanon.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Kidnappningen av Falkehed och Hammarström har inte så många gemensamma beröringspunkter med de numera frigivna svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye samt den nu i över tolv år fängslade Dawit Isaak.

Det finns olika grader i helvetet. Situationen för Magnus Falkehed och Niclas Hammarström är mycket allvarligare än Person/Schibbye och Isaak eftersom det verkar som att ingen stat har kidnappat Falkehed/Hammarström, utan en farlig al Qaida-grupp som satt i system att kräva lösensummor som fastställs efter de kidnappades yrke, status, nationalitet och publicitetsvärde.

Just det sista är viktigt och förklarar varför det ännu inte sänts några videofilmer med  Falkehed och Hammarström på internet: kidnapparna är just nu upptagna med  identifieringsarbetet av de kidnappade svenskarna med hjälp av sina svenskspråkiga kontakter i Europa (läs Sverige!) och följer noggrant medierapporteringen kring dessa journalister i Sverige.

Annons Annons

När identifikationen och publicitetsgraden av offren inrapporterats fastställer terroristerna beloppet för lösensumman. Ju mer välkänt kidnappningsoffret är, desto fler miljoner dollar kräver kidnapparna.Tre brittiska journalister släpptes i mars efter ett halvt års fångenskap först när deras UD betalat flera miljoner dollar.

Men det finns något som är farligare än miljonkraven i dessa terroristers värld: en mycket omskriven och framgångsrik kristen person (-lighet) anses i längden vara ett stort hot mot Islam varför kidnapparna kan avstå från lösensumman och bestämma sig för att avrätta offren genast.

Att Syrien är världens farligaste land för journalister är knappast en hemlighet. Enligt Reportrar utan gränser har sedan mars 2011 110 journalister dödats i Syrien. Fler än 60 journalister delar för närvarande samma öde som Falkehed/Hammarstrom, det vill säga har frihetsberövats. Kidnappningen är alltså en industri!

Mot bakgrund av ovanstående förväntas medieinstitutionerna i vårt land agera ansvarsfullt och använda sig av sunt förnuft. Som bekant har det uppstått etiska diskussioner om hur man ska agera för att hjälpa och inte stjälpa i medierna. Reportrar utan gränser har rekommenderat att en lågintensiv bevakning av de kidnappade svenskarna bättre gynnar de drabbade.

Men en redaktion har i dagarna börjat agera farligt och destruktivt och  sätter Falkeheds och Hammarströms liv i fara. Jag syftar på Aftonbladet Kultur som ”bett Nina Hemmingson teckna en bild som ska vara en daglig påminnelse om vår solidaritet med Niclas och Magnus". Aftonbladet Kultur ska alltså varje dag påminna om Falkehed och Hammarström och därmed skapa en regelbunden publicitet som inte bara höjer lösensumman för de kidnappade utan också kan skada dem på andra sätt. Detta tidiga naiva kampanjagerande är ansvarslöst och minskar chanserna för att Falkehed och Hammarström ska få sin frihet.

Därför uppmanar jag Aftonbladet Kultur att genast avbryta sin dagliga kampanj för de fängslade svenskarna.
                                            KURDO BAKSI
                                            chefredaktör för Svartvitt och Syrien-kännare