Aftonbladet Kultur sätter Syrien-journalisternas liv i fara

9 december, 2013

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Reportern Magnus Falkehed och fotografen Niclas Hammarström kidnappades i Syrien den 23 november av en grupp rebeller - inte långt ifrån Libanon.

Kidnappningen av Falkehed och Hammarström har inte så många gemensamma beröringspunkter med de numera frigivna svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye samt den nu i över tolv år fängslade Dawit Isaak.

Det finns olika grader i helvetet. Situationen för Magnus Falkehed och Niclas Hammarström är mycket allvarligare än Person/Schibbye och Isaak eftersom det verkar som att ingen stat har kidnappat Falkehed/Hammarström, utan en farlig al Qaida-grupp som satt i system att kräva lösensummor som fastställs efter de kidnappades yrke, status, nationalitet och publicitetsvärde.

Just det sista är viktigt och förklarar varför det ännu inte sänts några videofilmer med  Falkehed och Hammarström på internet: kidnapparna är just nu upptagna med  identifieringsarbetet av de kidnappade svenskarna med hjälp av sina svenskspråkiga kontakter i Europa (läs Sverige!) och följer noggrant medierapporteringen kring dessa journalister i Sverige.

När identifikationen och publicitetsgraden av offren inrapporterats fastställer terroristerna beloppet för lösensumman. Ju mer välkänt kidnappningsoffret är, desto fler miljoner dollar kräver kidnapparna.Tre brittiska journalister släpptes i mars efter ett halvt års fångenskap först när deras UD betalat flera miljoner dollar.

Men det finns något som är farligare än miljonkraven i dessa terroristers värld: en mycket omskriven och framgångsrik kristen person (-lighet) anses i längden vara ett stort hot mot Islam varför kidnapparna kan avstå från lösensumman och bestämma sig för att avrätta offren genast.

Att Syrien är världens farligaste land för journalister är knappast en hemlighet. Enligt Reportrar utan gränser har sedan mars 2011 110 journalister dödats i Syrien. Fler än 60 journalister delar för närvarande samma öde som Falkehed/Hammarstrom, det vill säga har frihetsberövats. Kidnappningen är alltså en industri!

Mot bakgrund av ovanstående förväntas medieinstitutionerna i vårt land agera ansvarsfullt och använda sig av sunt förnuft. Som bekant har det uppstått etiska diskussioner om hur man ska agera för att hjälpa och inte stjälpa i medierna. Reportrar utan gränser har rekommenderat att en lågintensiv bevakning av de kidnappade svenskarna bättre gynnar de drabbade.

Men en redaktion har i dagarna börjat agera farligt och destruktivt och  sätter Falkeheds och Hammarströms liv i fara. Jag syftar på Aftonbladet Kultur som ”bett Nina Hemmingson teckna en bild som ska vara en daglig påminnelse om vår solidaritet med Niclas och Magnus". Aftonbladet Kultur ska alltså varje dag påminna om Falkehed och Hammarström och därmed skapa en regelbunden publicitet som inte bara höjer lösensumman för de kidnappade utan också kan skada dem på andra sätt. Detta tidiga naiva kampanjagerande är ansvarslöst och minskar chanserna för att Falkehed och Hammarström ska få sin frihet.

Därför uppmanar jag Aftonbladet Kultur att genast avbryta sin dagliga kampanj för de fängslade svenskarna.
                                            KURDO BAKSI
                                            chefredaktör för Svartvitt och Syrien-kännare

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av kerstin hallert mån, 2013-12-09 18:17

Gruppen som kidnappat Falkehed och Hammarström visste självklart från början att de två var journalister. Vidare är det i Europa kutym att påminna om det egna landets fängslade journalister med dagligt nämnande av dem till längden på fångenskapen. Frankrike är ett bra exempel på denna öppenhet.
Sådana påminnelser har aldrig resulterat i protester om ansvarslöshet eller uttrycka "naivt kampanjagerande" med resultatet höjd lösensumma och
andra problem för de fängslade. Baksi har sannerligen inga belägg för att detta gäller tillfångatagna i Syrien särskilt.
Frisläppta franska journalister från andra farliga territorier har aldrig tagit avstånd från kollegers påminnelseaktioner under deras fängelsetid.
Aftonbladets kampanj är inte som Baksi hävdar "naiv", Den är tvärtom fast
förankrad i europeisk tradition.
Fler svenska tidningar och medier borde ansluta sig rakt och tydligt.

Inlagt av Michelle grahn tors, 2013-12-12 00:43

Jag håller fullständigt med Kerstin, Falkehed och Hammarström borde synas varje dag på TV precis som man gör i Frankrike. Baksi har glömt hur nära och kära mår efter en sådan fasansfull händelse . Vi behöver alla visa dem vårt stöd för att de skall kunna uthärda den långa väntan på besked från de försvunna. Niclas, Magnus vi ber för er från hela hjärtat. Kom hem nu.
En vän.
Vi tänker på er

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies