Gå direkt till textinnehållet

Stort intresse för ny sajt

Intresset för nya sajten socialanyheter.se har varit stort från branschen, enligt grundaren Ted Valentin. Upphovsrätten är han inte bekymrad över.

Socialanyheter.se samlar de svenska journalistiska texter som delas mest på Facebook och Twitter. Sajten uppdateras varje timme. Grundare är webbentreprenören och programmeraren Ted Valentin, som tidigare byggt sajten BestofSVT, med de mest delade programmen från SVT Play.

– Den byggde jag för min egen skull, jag var frustrerad över att det var svårt att hitta de bästa programmen på SVT.

Nu tar han konceptet vidare till nyhetsjournalistiken i stort.

Annons Annons

– Jag har en morgontidning som jag läser eller bläddrar i, jag har inte tid att titta på Twitter varje dag. Jag behövde en tjänst som kan sammanfatta åt mig vilka de största grejerna är som man borde ha koll på. Målet är att tjänsten gör att man kan hänga i den allmänna diskussionen även om man som jag är en ganska dålig mediekonsument.

Vilka texter toppar, generellt?

– Jag tycker att det hyfsat "bra" grejer som delas mest. Mycket åsikter, längre texter, personliga texter.

Igår låg en text om "bulle-i-bulle-dagen" högt upp…

– Ja, det är en del sånt också, tokiga videor och så, men inte så mycket.

Ska du tjäna pengar på sajten?

– Inte som det ser ut just nu. Jag driver en massa andra sajter, där har jag intäkterna. Jag har byggt ett 40-tal sajter, det är kul att experimentera.

Hur har intresset sett ut?

– Det är jättemånga redaktioner som hört av sig! Till exempel hörde Aftonbladet och Svenska Dagbladet av sig direkt och ville höra om vi kunde göra något tillsammans, förbehållslöst. Intresset är väldigt stort från branschen.

Journalistförbundets jurist Olle Wilöf frågar sig om Ted Valetin har tillstånd att publicera de bilder och texter som ligger på socialanyheter.se.

– Jag gissar att han inte har det. Då är det solklart upphovsrättsbrott. Han får räkna med att enskilda upphovsmän kan ställa krav, säger Wilöf.

– Blir det en åtalsanmälan tror jag att en åklagare skulle kasta sig på det här. Det kanske till och med skulle kunna röra sig om fängelsestraff, säger Olle Wilöf.

Men Ted Valentin är inte särskilt orolig:

– Jag använder samma texter och bilder som delas på Facebook. Tidningarna signalerar ju själva att de vill att materialet ska delas, annars skulle de inte lägga upp delningsinformationen.

– Min målsättning är att skicka besökare till tidningarna, driva uppmärksamhet tillbaka till tidningarna. Om den här sajten blir störst i världen kanske det blir intressant för tidningarna att driva något, men jag har svårt att se att någon tidning skulle tycka att det är dåligt nu. Då får jag plocka bort det.

Fler avsnitt
Fler videos