Gå direkt till textinnehållet

”Stå upp för undersökande journalistik”

Framtiden för undersökande journalistik står på spel när ett EU-direktiv om affärshemligheter förhandlas fram. Det menar Utgivarna som i dag publicerar ett debattinlägg på DN debatt och går ut med ett pressmeddelande. 

Det finns ett nytt EU-direktiv som ska förhindra industrispionage och illojal konkurrens – men som Utgivarna menar går mycket längre än så. Det innehåller nämligen formuleringar som innebär att möjligheterna till undersökande journalistik begränsas.

I förslaget finns nämligen "bestämmelser som betyder att anskaffande och innehav av så kallade affärshemligheter skulle kunna vara olagligt förutom själva publiceringen”, skriver Utgivarna som också är kritisk till att regeringen inte ser problematiken.

”Det verkar som om Sverige inte bryr sig om frågan eftersom de menar att den inte skulle påverka journalistiskt arbete i Sverige. Inget kunde vara mer fel. Journalistiken i dag är internationell. Svenska medieföretag samarbetar med utländska medieföretag. Svenska journalister gör undersökande journalistik i andra länder. Och svenska företag verkar på en internationell arena”, säger Utgivarnas VD Per-Anders Broberg i pressmeddelandet.

Annons Annons

Utgivarna menar att flera av svenska mediers största avslöjanden den senaste tiden har internationell koppling och det här skulle kunna bli ett dråpslag mot framtida grävjobb.

Debattinlägget är undertecknat av företrädare för Utgivarna och dess medlemsorganisationer: Sveriges Television, Sveriges Radio, TV 4-Gruppen, TU, Sveriges Tidskrifter och UR.

Fler avsnitt
Fler videos