Gå direkt till textinnehållet

Somalisk journalist ihjälskjuten

Den somaliske radiojournalist Farhan Jeemis Abdulle sköts ihjäl utanför sitt hem av två män. Abdulle hade fått anonyma hot några dagar tidigare.

Den somaliske journalisten Farhan Jeemis Abdulle arbetade för Radio Daljir, och var också korrespondent för Mogadishubaserade Simba Radio.

I tisdags blev han nedskjuten utanför sitt hem i Galkayo i Puntland, en självstyrande region i nordöstra Somalia. Två oidentifierade män väntade på honom nära hemmet i byn Garsoor och sköt honom fyra gånger i ryggen och en gång i handen, enligt lokala nyhetssajten Garowe.

Han hade fått hotfulla anonyma telefonsamtal några dagar tidigare, uppger kolleger. Av säkerhetsskäl valde Abdulle ibland att övernatta på radiostationen men den här kvällen gick han hem.

Lokala journalister uppger för Committee to Protect Journalists att de misstänker att den militanta islamistiska organisation Al-Shabaab ligger bakom attentatet. Abdulle hade i ett radioinslag rapporterat om en organisation som uppmanade unga personer att lägga ner sina vapen.

Farhan Abdulle är den andra journalisten som mördats i Galkayo på en månad. Hittills i år har fem journalister mördats i Somalia. Fyra av dem var radiojournalister.

”Vi fördömer mordet på Farhan Jeemis Abdulle och vi sänder våra kondoleanser till hans familj och vänner”, säger Tom Rhodes på CPJ i Östafrika i ett uttalande.

”Vi uppmanar myndigheterna att göra sitt yttersta för att hitta förövarna och att fördubbla sina insatser för att göra det säkert för journalister att verka i regionen.”

Fler avsnitt
Fler videos