Gå direkt till textinnehållet

Olof Palmepriset till två journalister

Olof Palmepriset 2011 delas mellan mexikanska journalisten Lydia Cacho som avslöjat ett pedofilnätverk, och italienska journalisten Roberto Saviano som avslöjat maffians inflytande på det italienska samhället.

Journalisten och författaren Lydia Cacho från Mexico är uppmärksammad för sina anklagelser om korruption bland mexikanska politiker och affärsmän.

I reportageboken Los demonios del Edén avslöjar hon ett pedofilnätverk med kopplingar till uppsatta personer i samhället. Hon har också startat en organisation mot kvinnoförtryck.

Roberto Saviano från Italien har i boken Gomorra avslöjat maffiaorganisationen Camorrans inflytande på det italienska samhället. Saviano lever under ett permanent dödshot och har livvaktsskydd.

Annons Annons

I motiveringen heter det att Roberto Saviano och Lydia Cacho får priset för ”deras ofötrtöttliga, uppoffrande och ofta ensamma kamp för sina ideal och medmänniskor”.

Olof Palmepriset är arbetarrörelsens största pris och utdelas årligen till personer som gjort insatser i Olof Palmes andra. Priset består av ett diplom och 75 000 dollar.

En prisceremoni kommer att hållas i riksdagen den 27 januari 2012.

Fler avsnitt
Fler videos