Gå direkt till textinnehållet

JK tar upp fallet efter gripandet av DN-fotograf

Justitiekanslern Anna Skarhed har beslutat att inleda en förundersökning kring händelsen då DN-fotografen Lars Epstein greps av civilpolis och fick kameran genomsökt när han fotograferade på Kulturfestivalen i Stockholm.

Journalisten har tidigare skrivit om hur Lars Epstein greps av polisen då han befann sig på Norrbron och fotograferade Kulturfestivalen i Stockholm. Trots att Lars Epstein förklarade att han var medarbetare på Dagens Nyheter fördes han bort av civilklädda poliser som beslagtog hans kamera, tittade igenom kamerans bilder och påstod att han var misstänkt för ofredande av barn, misstankar som sedan avfärdades.

Eftersom kontrollen av en pressfotografs bilder kan röra sig om ett brott mot grundlagens efterforskningsförbud beslutade Dagens Nyheter att anmäla händelsen till Justitiekanslern.

”Vi har fått in en anmälan och uppgifterna i den leder till slutsatsen att vi bör inleda en förundersökning för att det kan antas vara ett tryckfrihetsbrott,” säger Anna Skarhed till DN.se.

DNs chefredaktör Peter Wolodarski välkomnar att JK inlett en förundersökning:

”Vår uppfattning är att polisens ingripande mot DNs fotograf står i strid med grundlagen.”

När utredningen, som gäller brott mot Tryckfrihetsförordningens efterforskningsförbud, är klar ska JK fatta beslut om att väcka åtal eller lägga ner ärendet. När ett sådant besked kan komma kan Anna Skarhed inte ge besked om: ”Nu går den här processen igång och vi ska undersöka fakta och höra de personer som kan vara inblandade.”

Fler avsnitt
Fler videos