Gå direkt till textinnehållet

Jakt & jägare och Expressen klandras

Tidningarna Jakt & jägare och Expressen klandras av Pressens opinionsnämnd, PON, för artiklar om en tvist mellan en miljöchef på länsstyrelsen och en jaktkonsulent. Båda tidningarna föritade sig för ensidigt på jaktkonsulenten som källa.  

 Jakt & fiske publicerade en artikel med rubriken Miljöchef på länsstyrelsen i (länet angivet) pekas ut Kan medverka i sabotage av lofällor.

Den grundlösa anklagelsen, som lyftes fram i rubrik och ingress, orsakade miljöchefen betydande publicitetsskada och skadade allvarligt hennes trovärdighet i yrket, anser PON.

Miljöchefen, som anmälde publiceringen till Allmänhetens pressombudsman, PO, hade på sin fritid hittat en fälla som troligen använts för räv. Fällan saknade märkning med namn och telefonnummer, vilket är ett krav.

Annons Annons

Han agerade då som privatperson och medlem i Svenska rovdjursföreningen och hörde sig för om fällan på Internet. Det framkom av hennes mejl att hon var kritisk mot rovdjursjakt.

En jaktvårdskonsulent på Jägarförbundet som hade läst mejlen skrev till länsstyrelsen att han vas rädd för att miljöchefen skulle få reda på var fällorna fanns och se till att göra dem obrukbara.

PO påpekar att anklagelserna kom från en person från Jägarförbundet som företrädde jägarnas intressen. När det så uppenbart föreligger motstående intressen måste tidningen källkritiskt värdera uppgifter från en part som riktar allvarliga anklagelser mot en annan, anser PO. Trots det valde Jakt & Jägare att förlita sig på representanten från Jägarförbundet. Därför bör tidningen fällas, enligt PO.

Nämnden instämmer och klandrar Jakt & Jägare.

Även Expressen skrev om fallet i en artikel med rubriken Fruktar sabotage av chef på länsstyrelsen.

Expressen klandras av PON på samma grund som Jakt & fiske klandras.

 

Fler avsnitt
Fler videos