Gå direkt till textinnehållet

”Jag håller inte med om att berättelsen går förlorad”

Sedan påskafton har det pågått stenkastning och upplopp i Uppsala-stadsdelarna Gottsunda och Valsätra. Men det är först sedan i går som de lokala medierna har reportrar på plats kvällstid – vilket mött kritik. ”Självklart skulle vi vilja vara på plats hela tiden, men vi är en liten redaktion med begränsad bemanning”, säger Fia Linderström, redaktionschef SVT Nyheter Uppsala.

I går kunde Journalisten berätta om de oroligheter som pågått i Gottsunda och Valsätra. Då hade upplopp med bränder och stenkastning mot polis och brandkår pågått i fyra dagar, ändå hade de lokala medierna inga egna journalister på plats kvällstid. Frilansfotografen Samuel Björk från Utryckning Uppsala, som bevakat upploppen, var i gårdagens artikel kritisk mot medierna och ansåg att berättelsen går förlorad från platsen.

"När det började i lördags kom inte polisen på hela kvällen. En container och ett soprum stod och brann i 45 minuter innan räddningstjänsten vågade sig fram efter att boende jagat bort ungdomar som stod på ett garagetak och kastade sten. Samtidigt stod åtta polisbilar vid Valsätraskolan en bit bort, men de kom aldrig. Polisen hävdar att de åkte med räddningstjänsten på varje larm den kvällen, men så var det inte. Vi var ju där, det var inte någon polis synlig alls. Problemet blir ju att då gäller polisens bild, som så ofta, eftersom ingen reporter är där", sa frilansfotografen Samuel Björk då.

SVT Nyheter Uppsala har sedan påskafton skildrat händelserna i ett femtontal artiklar och inslag, berättar redaktionschefen Fia Linderström. I går tog de beslutet att för första gången skicka ut en reporter kvällstid till området. 

Annons Annons

– Vi har bevakat de här oroligheterna löpande sedan i lördags, ur fler olika perspektiv. Vi har varit på plats dagtid flera gånger men i går kväll beslutade vi att även skicka ut två reportrar på kvällen och en bit in på natten, säger Fia Linderström.

Ni får kritik av en frilansfotograf från Utryckning Uppsala – går inte berättelsen av vad som händer förlorad när ni inte har närvaro?

– Självklart skulle vi vilja vara på plats hela tiden, men vi är en liten redaktion med begränsad bemanning, särskilt under kvällstid. Vi har hela Uppsala län som vårt bevakningsområde men efter fyra dagar på raken med oroligheter kände vi att det var dags att åka ut. Det har varit oroligheter på andra ställen än i Gottsunda och Valsätra också. Det finns även en säkerhetsaspekt att ta hänsyn till för våra medarbetare, vilket vi gjorde en plan för igår. 

Säkerheten har alltså varit en anledning att ni inte varit på plats kvällstid?

– Självklart är det viktigt att jag reflekterar över reportrarnas säkerhet. Sen håller jag inte med om att berättelsen helt går förlorad. Det är många gånger vi journalister, genom andra personer, berättar om nyhetshändelser. Vår bevakning av oroligheterna har varit gedigen, men självklart hade vi kunnat vara på plats tidigare.

Men det är ändå en annan sak att som journalist själv vara på platsen?

– Det är klart att vi inte kan lita blint på vad andra säger och det gör vi inte heller. Det är vårt jobb att ifrågasätta och rapportera ur flera perspektiv. Vi önskar vi hade en bemanning som gör att vi kan vara ute hela tiden när det händer sådana här saker, men vi har en verklighet att anpassa oss efter. Sen är inte stenkastning och brända bilar en ny företeelse i Uppsala. Det händer då och då och man får ta ett beslut när man känner att det faktiskt är dags att vi är själva på plats. Det gjorde vi i går och det har varit oerhört värdefullt.

Finns det någon risk att de boende i områdena känner sig bortglömda av medier? 

– Det är såklart beklagligt om de känner så men jag tycker vi haft en gedigen bevakning av oroligheterna med 15 artiklar i ämnet, vi har rapporterat om i princip varje händelse och varit på plats dagtid. I dag kommer vi även försöka göra en livesändning från Gottsunda, dagtid på vår sajt.

Fler avsnitt
Fler videos