Gå direkt till textinnehållet

Internetlag hotar pressfriheten i Thailand

Thailand har planer på att införa en ny lag som skulle göra det möjligt med massövervakning på nätet. Lagen väntas bli godkänd av landets lagstiftande församling.

Om lagen godkänns skulle det leda till att en statlig säkerhetskommitté har rätt att granska vad de anser hotar den nationella säkerheten, landets stabilitet, militären och ekonomin. Enligt lagförslaget skulle kommittén ha rätt att ta del av innehållet i persondatorer, mobiltelefoner och annan elektronisk utrustning utan domstolsbeslut.

”Lagförslaget hotar mediernas frihet i landet. Om statsministern Prayuth är uppriktig och vill återinföra demokratin bör han se till att parlamentet skrotar denna proposition, som påminner om vad en polisstat inför, och i stället anta lagar som upprätthåller nätets frihet”, säger Shawn Crispin, som jobbar för Kommittén för skydd av journalister, CJP, och är ansvarig för Sydostasien, i ett pressmeddelande.

Prayuth militärdominerade regeringen har infört en rad restriktioner för pressen, internet och sociala medier sedan de grep makten den 22 maj 2014. Bland annat har krigslagar införts vilket ger ministeriet för informations- och kommunikationsteknik rätt att övervaka och få tillgång till internettrafik och sociala medieplattformar.

Det nya lagförslaget skulle göra övervakningen permanent. Thailändska medier skriver att lagen sannolikt skulle kunna användas till att skärpa landets majestätsbrottslag, utformade för att skydda den thailändska kungafamiljen från kritik, men ofta missbrukad i politiska syften,

Brott mot lagen kan ge tre till 15 år i fängelse.

Fler avsnitt