Gå direkt till textinnehållet

Frilansar kräver svar av Peter Hjörne

52 frilansar kräver i ett öppet brev till Stampens ägare Peter Hjörne svar på varför de ska drabbas ekonomiskt av rekonstruktionen när ägarna samtidigt tagit ut 330 miljoner kronor ur bolaget de senaste 15 åren. ”En stor del av Göteborgs-Posten görs av oss och just nu är det vi som drabbas hårdast”, säger Karin Fingal, som är en av frilansarna.

I ett öppet brev som publiceras på Journalistens debattsida i dag går 52 frilansar till attack mot Stampens huvudägare Peter Hjörne. De kräver svar på varför de ska tvingas ta smällen av Stampens dåliga affärer, när de anställda samtidigt skyddas av statlig lönegaranti, och ägarna tagit ut så mycket pengar ur bolaget de senaste 15 åren.

– Peter Hjörne har pratat om att de här åtgärderna vidtas för att rädda 3 000 jobb. Men Göteborgs-Posten görs inte av en stor redaktion med fast anställda på Polhemsplatsen. En stor del av Göteborgs-Posten görs av oss frilansar och just nu är det vi som drabbas hårdast. Utan oss skulle det inte bli någon GP, säger Karin Fingal, som är en av frilansarna som står bakom det öppna brevet.

– Vi vill lyfta fram det faktum att GP och hela Stampen är starkt beroende av oss frilansar för sina tidningar, samtidigt har Peter Hjörne inte nämnt vår situation med ett ord.

Annons Annons

I det öppna brevet skriver frilansarna bland annat: ”Vi tittar i den GP som kom ut fredagen den 20 maj, alltså sista arbetsdagen innan beskedet kom om rekonstruktionen. Samtliga bilder är tagna och levererade av frilansar, eller fotografer anställda på bildbyråer. Som nu inte får betalt för sitt jobb.”

Hoppas ni att Peter Hjörne ska betala er ur egen ficka?
– Det finns inget som tyder på att det skulle hända med tanke på hur Peter Hjörne har agerat tidigare. Men med hans position och pengar är vi säkra på att det vore möjligt för honom att göra.

Fler avsnitt
Fler videos